Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защото учеше децата за свободата на изразяване." Учител беше убит при терористична атака в Париж


Цветя пред училището в предградието Конфлан-Сент-Онорин, където е работел Самюел Пати
Цветя пред училището в предградието Конфлан-Сент-Онорин, където е работел Самюел Пати

Учител беше убит в петък в предградие френската столица Париж при нападение с нож, което френският президент Еманюел Макрон определи като „ислямистка терористична атака“, съобщиха световните агенции.

Жертвата на убийството е 47-годишният Самюел Пати - учител по история и география. Той наскоро е говорил пред учениците си за свободата на изразяване във връзка с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание Шарли Ебдо.

След публикуването на тези карикатури през 2015 г. редакцията на вестника беше нападната и 12 души бяха убити. Делото срещу извършителите започна преди няколко седмици. Според местни медии ръководството на училището е получило оплаквания от родители, че учителят е показвал на децата карикатурите по време на урок за свободата на изразяване.

„Наш съгражданин беше убит днес, защото преподаваше, защото учеше децата за свободата на изразяване, за свободата да вярваш и да не вярваш“, каза Еманюел Макрон в петък и добави, че убийството на учителя носи белезите на „ислямистка терористична атака“. „Те няма да спечелят. Ние ще действаме“, каза още френският президент.

Еманюел Макрон пред училището, където е работил убитият учител
Еманюел Макрон пред училището, където е работил убитият учител

Убийството се е случило около 17 часа местно време в петък близо до училището, в което е работел преподавателят. Свидетели са чули нападателя да вика „Аллах е велик“, съобщи Ройтерс. Той е избягал от местопрестъплението, но е бил открит от полицията и застрелян при сблъсък с властите. Починал е от раните си.

В събота нападателят беше идентифициран от френските власти като 18-годешен чеченец, роден в Москва. Прокурорът Жан-Франсоа Рикар съобщи, че мъжът е публикувал снимка на трупа на убития учител в туитър заедно със съобщение, в което признава, че е извършил убийството.

Девет души, близки до нападателя, са арестувани в първите часове след престъплението. Сред тях е непълнолетният му брат.

Министърът на образованието на Франция Жан-Мишел Бланке определи убийството като атака срещу Френската република в публикация в Туитър. Той изрази съпричастност с близките на жертвата и написа, че „единството и твърдостта“ са единствените отговори на „ислямисткия тероризъм“. Депутатите във френския парламент определиха убийството като „брутална терористична атака“.

Учители носят цветя и плакати с надпис "Аз съм учител. #ЗащитавамСвободатаНаСловото" пред училището в Конфлан-Сент-Онорин
Учители носят цветя и плакати с надпис "Аз съм учител. #ЗащитавамСвободатаНаСловото" пред училището в Конфлан-Сент-Онорин

Редакцията на Шарли Ебдо реагира на атаката в публикация в Туитър. „Нетолерантността достигна нов връх и изглежда няма да се спре пред нищо, за да наложи терор в страната ни“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG