Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Не е твърде късно“. Дейвид Атънбъро, който призовава за грижа към природата


Дейвид Атънбъро получава първата си рицарска титла от кралица Елизабет II през 1985 г.
Дейвид Атънбъро получава първата си рицарска титла от кралица Елизабет II през 1985 г.

“Нашата планета е пред катастрофа. Ще ви разкажа защо.” С това послание 94-годишният научен изследовател и телевизионен водещ Дейвид Атънбъро започва новия си документален филм “Дейвид Атънбъро: Живот на нашата планета”. Преди броени дни се състоя премиерата му по Нетфликс.

80-минутният филм е описан като “свидетелско изявление” - разказ за унищожителната сила на климатичните промени. В него се засягат проблеми като обезлесяването, замърсяването на океаните и прекомерния риболов. А според самия Атънбъро “най-голямата трагедия на съвремието все още тече - унищожаването на биоразнообразието.”

Така, “Живот на нашата планета” е както поклон пред красотата на Земята, така и зов за спасението ѝ. Премиерата на филма през октомври не е случайност. “Вярвам, че всеобщата заплаха [от пандемията] може да вдъхне надежда на всички ни. Да разберем, че всички сме заедно”, казва Атънбъро.

Това не е първият филм на Атънбъро, призоваващ за незабавно действие. Пред 1979 г. той създава документалната поредица на Би Би Си “Животът на Земята”, гледана над 500 милиона пъти. “Това е най-великата история, разказвана някога. История, която завършва с мен и теб тук, говорещи през океан разстояние”, казва Атънбъро в онлайн интервю за CBS.

Поредицата превръща Атънбъро в едно от най-разпознаваемите имена в Обединеното кралство. Успехите му скоро водят до званията “национално съкровище” и “природното съзнание на нацията”. През 1985 г. Атънбъро получава първата си рицарска титла от кралица Елизабет II.

Природният свят обаче “намира” Атънбъро много по-рано - страстта му се заражда още преди да е тръгнал на училище. Едва на седем години, той прекарва месеци в търсене и колекциониране на фосили, птичи яйца и минерали. Три години по-късно Атънбъро посещава лекция на канадския природозащитник Арчибалд Белейни. Именно тя вдъхновява 10-годишното момче да се занимава с опазване на биоразнообразието.

“По онова време беше нечувана идея - че човечеството застрашава природата. До ден днешен това е основен мотив в работата на Дейвид”, казва по-големият брат на Атънбъро.

През 1952 г. Атънбъро започва кариерата си като продуцент в Би Би Си. Близо 70 години по-късно, телевизионните му предавания са достигнали милиони зрители във Великобритания и отвъд. Всяко природно кътче е запечатано от Атънбъро и снимачния му екип - от далечни острови и гъсти джунгли до горещи пустини и дълбините на океана.

Въпреки текущата пандемия, Дейвид Атънбъро не се отказва от личната си кауза за запазване на биоразнообразието. “Не е твърде късно, ако действаме сега. Спасим ли планетата, спасяваме себе си”, оптимистично казва Атънбъро.

XS
SM
MD
LG