Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да си върнем автономията на университета". Студентският протест срещу Орбан


Протестираща пред унгарското Министерство на иновациите и технологиите
Протестираща пред унгарското Министерство на иновациите и технологиите

Стотици студенти, преподаватели и известни артисти протестираха в понеделник пред унгарското Министерство на иновациите и технологиите срещу опитите на правителството на Виктор Орбан да отнеме автономията на Унгарския университет за театрално и филмово изкуство (SZFE).

Предприетата от правителството мащабна реформа в 155-годишното висше учебно заведение е смятана от протестиращите като последна стъпка от плана на премиера за прекрояване на обшествения живот спрямо собствения му националистически и консервативен дневен ред.

Кабинетът на Орбан форсира прехвърлянето на контрола върху университета към частна фондация от 1 септември, както и сформиране на ново настоятелство, което да отговаря за ключовите управленски решения.

По време на протеста в Будапеща присъстваха около 200 души, сред които известни артисти като номинираната за Оскар режисьорка Илдико Енеди. Демонстрантите прочетоха няколко писма в подкрепа на запазването на автономията на SZFE пред сградата на министерството, което отговаря за управлението на университетите в страната.

"Трябва да си върнем автономията на университета, за да работим като истински университет. Това е. Толкова е просто", обърна се Енеди към присъстващите.

Тя беше сред преподавателите в университета, които заедно с ръководството му подадоха оставки в знак на протест срещу прокарваната от правителството реформа и назначаването на бившия полковник от армията Габор Сарка за ректор.

От 1 септември в сградата на университета се барикадираха и група студенти. На 16 октомври няколко дузини студенти се противопоставиха на заповед на Сарка да прекратят блокадата си и започнаха да охраняват сградата стая по стая.

"Ние, учениците от SZFE, отхвърляме заповедта за напускане на сградата", каза говорител на студентите пред около 500 души пред университета на 16 октомври. "Засилихме блокадата и ще я поддържаме, докато не ни бъде гарантирана автономията на университета", добави тогава представителят на протестиращите.

Партията на Виктор Орбан "Фидес" прие законодателни промени, с които принуди финансирания от родения в Унгария американски милиардер и филантроп Джордж Сорос Централноевропейски университет да се изнесе от страната. По-късно Европейският съд определи тези промени като противоречащи на правото на ЕС.

Междувременно напрежението около контрола над Унгарския университет за театрално и филмово изкуство отекна и в чужбина. Миналия месец световни знаменитости, сред които актрисите Кейт Бланшет и Хелън Мирън и писателят Салман Рушди, подкрепиха отворено писмо, в което се казаше, че реформата на Орбан е "част от обща културна война за ограбване на автономията на всички културни пространства и институции" в Унгария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG