Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирландците остават по домовете си. В Москва започва масова ваксинация


До седмици в Москва ще започне ваксинация със Sputnik-V, която беше одобрена през август от руските здравни власти
До седмици в Москва ще започне ваксинация със Sputnik-V, която беше одобрена през август от руските здравни власти

Правителството на Ирландия обяви налагането на шестседмична задължителна карантина по домовете. Мярката ще бъде въведена от сряда, обяви министър-председателят Мишел Мартин.

С това правителството в Дъблин се превръща в първото в Европа, което връща най-тежките мерки на национално ниво, които бяха актуални през март, април и май.

“Чувствам много лично и дълбоко чувство на разочарование. Знам, че е възможно това решение да предизвика усещане за самота и дори отчаяние на много хора. Искам обаче да запомните това: дори и с идването на зимата, има надежда, има и светлина“, каза Мартин.

5-милионното население ще бъде ограничено да се придвижва само на 5 км. от домовете си, като ще бъде наложена и забрана за гостувания. Полицията ще въведа пропускателни пунктове, а голяма част от магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени. В същото време училищата ще останат отворени.

В Русия кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че в рамките на два месеца в руската столица ще започнат масови ваксинации за COVID-19. Решението му не беше придружено от повече детайли относно начина, по който ще бъде извършван процесът, но идва след скок в броя на заразените.

Московчани ще бъдат ваксинирани със Sputnik – V, която беше одобрена само за национална употреба през август. Тогава това предизвика сериозно противопоставяне в световната научна общност, придружено с обвинения, че ваксината не е тествана спрямо утвърдените стандарти.

Сериозно продължава да расте броят на заразените и в Азия и Южна Америка. В Аржентина обявиха, че от COVID-19 вече са се заразили над 1 милион души. Страната е с население от 45 млн., което я прави най-малката, в която се преминава границата от 1 млн. заразени.

Аржентина се нарежда веднага след САЩ, Индия, Бразилия и Русия по брой заразени, но с население в пъти по-малко спрямо водачите в тази статистика.

Общо по света заразените от COVID-19 са над 40 млн. и 400 хил., оздравелите са близо 28 млн., а починалите са малко над 1 млн. и 118 хил.

Разпространението на болестта можете да следите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG