Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ срещу Google. Съдът ще изясни дали компанията е станала незаконно монополист сред търсачките


Сграда на компанията Google
Сграда на компанията Google

Компанията Google беше дадена на съд за монополното си положение върху търсенето в интернет и онлайн рекламата, съобщи Ройтерс. Делото е заведено от правителството на САЩ, което твърди, че компанията е нарушила законите за конкуренцията, за да запази този монопол.

Жалбата на федералното правителство е срещу компанията-майка на Google - Alphabet Inc. Към иска се присъединиха 11 щата. В текста се казва, че стратегията на компанията е антиконкурентна, като намалява избора на потребителите и задушава иновациите. Правителството твърди, че Google има почти 90% от всички общи заявки за търсене онлайн в САЩ и почти 95% от търсенията от мобилни устройства.

От компанията заявиха, че никой не принуждава хората да разчитат на Google и че услугата се ползва, защото не съществува по-добра алтернатива.

Делото ще отнеме години и може да доведе до разделяне на компанията, коментира Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG