Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на БНР обвинява в индиректен натиск. Културното министерство отрича


Андон Балтаков
Андон Балтаков

Генералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков повторно обвини министерството на културата в опит да се меси в управлението на обществената медия. Въпреки че върху него не се оказва натиск, той не може да назначава управителния съвет, което според Балтаков дава възможност на управляващите да оказват индиректно влияние в радиото. Това каза той пред Свободна Европа в четвъртък.

"Аз не съм сигурен в професионализма и безпристрастността на настоящия управителен съвет, а трябва да работя с него в следващите две години. Върху мен няма директен натиск, но това е индиректен начин да се покаже, че все пак искаме наши хора в ръководството на радиото", каза Балтаков.

Ден по-рано той подаде оставката си в знак на протест с обвинението, че министерството е подменило текст в проекта за промени в Закона за радио и телевизия, който вече е бил одобрен от ръководството на радиото. В четвъртък сутрин министерството на културата отрече всякаква намеса.

В изявление на сайта си, публикувано в четвъртък сутрин, културното министерство отрече да е налагало свои "позиция или политики", а само да е създало необходимата организация за работа и провеждане на дебат от всички страни.

"Всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане", се казва още в изявлението на министерството. Проектозаконът е достъпен в интернет и до 18 ноември всички страни могат да внасят предложения.

Според Балтаков в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проектозакона, са изключени основните промени, свързани с финансирането на обществените медии, за които настоява БНР. Отпаднало е и предложението генералните директори на БНТ и БНР да могат сами да предлагат членовете на управителните съвети.

"Отпаднаха осем члена от законопроекта, въведоха се нови задължения на генералния директор, както и възможности неговия мандат да се прекратява предсрочно", каза Балтаков. По думите му въпреки промените под тях стои одобрението на генералния директор, получено преди месец за друг законопроект. „Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио", каза Балтаков в ефира на Хоризонт в сряда.

В продължение на около година по предложените изменения работи специална работна група от БНР, Българската национална телевизия (БНТ) и Съвета за електронни медии (СЕМ) под шапката на Министерството на културата. Според Балтаков крайният резултат на законопроекта, предложен от Министерски съвет за обществено обсъждане, не отговаря на решенията, обсъждани в групата. Затова той поиска оставката на културния министър Банов.

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", каза още Балтаков. Той е депозирал оставката си пред СЕМ и иска да бъде освободен от поста на 1 ноември.

Антон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари 2020 г. след конкурс на СЕМ. Предишният директор на радиото Светослав Костов беше уволнен предсрочно миналата година заради опита му да свали от ефир репортера Силвия Великова и безпрецедентното му решение да спре излъчването на програма "Хоризонт" за около 5 часа на 13 септември 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG