Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша забрани абортите дори при увреждане на плода


Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите срещу решението на съда, според което абортите в Полша вече не са позволенти, дори когато става дума за увреждане на плода.
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите срещу решението на съда, според което абортите в Полша вече не са позволенти, дори когато става дума за увреждане на плода.

Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната не са позволени дори при увреждане на плода, предаде Ройтерс. "Абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията", решиха висшите магистрати.

Така в Полша отпада едно от малкото основания, при които там беше разрешено прекъсване на бременността. След като решението влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният съд беше сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия "Право и справедливост", които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, както и и международни правозащитни организации, се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша. Страната, в която католическата църква има голямо влияние, има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

След обявяването на решението стотици се събраха във Варшава, за да протестират. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Това е "тъжен ден за правата на жените", написа в "Туитър" комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии. "Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права", добавя тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG