Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички възможности". Как Европа отговаря на нарастващия брой заразени с COVID-19


За разлика от България, където мерките за ограничаване на коронавируса са по-либерални, много държави в Европа отговориха с по-всеобхватни мерки на нарастващия брой заразени в началото на езсенно-зимния сезон.

Случаите по цял свят вече надхвърлят 40 милиона. Разпространението на болестта можете да следите на интерактивната ни карта. Ето някои от мерките в Европа:

Нови ограничения в Гърция

Втора гръцка област - Касторя е поставена под карантина със строги мерки. За ден в страната са регистрирани 865 случая на заразени с COVID-19, предаде БНР. Извънредни мерки се очаква да бъдат обявени до края на деня в Северна Гърция. След област Козани от петък под карантина е и област Кастория. Въведени са извънредни мерки като носене на маски навън, забрана за движение на местните жители извън областта, както и ограничение на броя на пътниците в един автомобил до 3 души. Препоръчва се да не се посещават дори роднини. Заведенията работят само за домашни поръчки. Университети и училища продължават занятията дистанционно.

Лекари от чужбина в Чехия

На извънредно заседание чешкото правителство одобри предложението военни лекари от страните от ЕС и НАТО да могат на страната в борбата с епидемията. Това съобщи министърът на отбраната Лубомир Метнар. "Искаме да използваме всички възможности за справяне с коронавируса, включително помощ, предложена от чужбина", каза той . По думите му текат преговори за медицинска помощ от Германия и от други държави.

Планът е в продължение на 90 дни в страната да работят до 300 военни медици от ЕС и НАТО. Предложението трябва да бъде одобрено от двете камари на парламента, което се очаква да стане съвсем скоро. В четвъртък чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че САЩ са предложили да изпратят 28 военни лекари. Ч Чехия работят само хранителните магазини. Страната потвърди преди ден рекордните 14 968 нови случая на коронавирус за денонощие. Над 4400 заразени се лекуват в болница.

Нови правомощия за кметовете в Италия

Италия регистрира над 16 хиляди нови случая на коронавирус за денонощие. Това е най-големият дневен брой от началото на разпространението на заразата, предаде Ройтерс, позовавайки се на здравното министерство. Досега в страната от COVID-19 са починали 36 968 души, а регистрираните заразявания са 465 726.

В началото на седмицата кабинетът предостави възможност на кметовете на италианските градове да наложат полицейски час за борба с коронавируса. Кметовете ще имат право да затварят популярни площади и улици, където често се събират много хора.Маските на открито в Италия за задължителни. Според Corriere della Sera правителството вероятно ще въведе ограниченията, ако прецени, че съществуващите мерки нямат достатъчно ефект за ограничаване на пандемията. Очаква се полицейският час да бъде въведен, ако кривата, свързана с броя на пациентите в интензивно лечение, не бъде обърната за седем дни.

Общините решават за пълна блокада в Испания

Министърът на здравеопазването на Испяния Салвадор Ила съобщи, че страната трябва да се подготви за по-драстични мерки за борба с пандемията, ако настоящите ограничения не попречат на новите ръстове на заразени. Испанското министерство на здравеопазването съобщи, че през последните 24 часа има 20 986 души, които са диагностицирани с COVID-19.

Забрана за излизане от вкъщи ще се налага в общини с повече от 100 000 жители, които регистрират честота над 500 положителни случая на 100 000 население. След като този праг бъде надвишен, автономиите трябва да ограничат влизането и излизането на жителите в засегнатите общини и да намалят социалните събирания до групи от максимум шест души.

Вечерен час във Франция

Броят на коронавирусните инфекции във Франция се е увеличил с цели 41 622 през последните 24 часа, за да достигне общо 999 043, съобщи в четвъртък Френската агенция за обществено здраве. Това е най-големият брой инфекции в страната от началото на пандемията.

Полицейският час от 21 часа до 6 часа сутринта ще бъде въведен в още 38 френски департамента, включително и в отвъдморските територии, заяви премиерът Жан Кастекс. Така частичната карантина вече ще обхваща 46 милиона души от общо 67-милионното население на страната.

По-строги мерки и в Кипър

От 05.00 ч. в събота в Кипър влизат в сила по-строги ограничителни мерки за борба срещу коронавируса заради рязкото нарастване на случаите на новозаразени, реши правителството. Задължително става носенето на маски на открито, а в две области се въвежда комендантски час.

Използването на маска става задължително на всички открити обществени пространства за всички над 12-годишна възраст, с изключение само по време на спортни занимания. Досега това изискване важеше за всички затворени помещения. До 10 души е разрешеният максимален брой за събирания в частни домове и на публични места. Допълнителни мерки, освен важащите за цялата страна, се въвеждат в двете най-засегнати области Лимасол и Пафос. В тях се забранява движението на гражданите от 23 ч. до 5 ч. сутринта, допускат се само спешни медицински случаи и работещи по това време.

Затворени заведения и театри в Словакия

Словакия ще наложи частична карантина, за да спре разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи премиерът Игор Матович. Мярката ще важи от 24 октомври до 1 ноември, съобщи Ройтерс. Хората ще могат да излизат, за да ходят на работа, за съществени покупки и услуги.

От понеделник до 27 ноември ще бъдат затворени повечето училища без първите класове. На два пъти - от 30 октомври до 1 ноември, и след това - между 6 и 8 ноември, ще бъдат правени масово тестове за коронавируса. Населението на Словакия е 5,5 милиона. В страната вече бяха затворени за посетители ресторантите и баровете, басейните, фитнесите и театрите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG