Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се договори със САЩ да работи за ограничаване на влиянието на Китай в 5G


Бойко Борисов със зам.-държавния секретар на САЩ Кийт Крак в резиденция "Бояна", където заедно изгледаха обръщение от държавния секретар Майк Помпео

Съединените американски щати (САЩ) и България подписаха Меморандум за разбирателство относно сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G). Това стана на церемония в резиденция "Бояна", в която по видео се включи и държавният секретар Майк Помпео. С това България се присъединява към инициативата на Вашингтон "Чиста мрежа".

Инициативата включва държави и телекомуникационни компании, които се разбират да работят заедно, за да защитят националните си интереси и личната неприкосновеност на своите граждани от "агресивната намеса на зловредни играчи, като Китайската комунистическа партия", обяснява Държавният департамент.

"Чиста мрежа" е популярна и като американската инициатива, която цели да ограничи експанзията на китайската компания Huawei в телекомуникационните мрежи на страните. Позицията на САЩ е, че Китайската комунистическа партия използва китайските компании, за да събира данни и да шпионира други държави и частни компании. Преди България към "Чиста мрежа" вече се присъединиха Румъния, Гърция, Чехия, Полша, Швеция, Естония, Дания, Латвия и други. С това страните се ангажират основно да не допускат ключово оборудване от Huawei в своите мрежи.

Във видео обръщението си Майк Помпео е казал, че "защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО".

„След посещението ни в Белия дом, в продължение на разговорите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с правителството на САЩ, днес подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това са изключително важни сфери“, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Кийт Крак и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на Република България и Съединените американски щати по въпросите на сигурността на 5G мрежите.

В понеделник България и още 14 страни от Европейския съюз призоваха Европейската комисия да „възприеме активен, дългосрочен и системен подход“ за справяне с опасенията относно 5G и електромагнитни полета (ЕМП). Според 15-те държави ЕС има нужда от стратегия срещу дезинформацията за 5G технологията или рискува фалшиви твърдения да разклатят неговото икономическо въстановяване и постигането на дигиталните му цели.

Отделни политици и граждански групи и в България разпространяват непотвърдени информации срещу технологията 5G. Няколко пъти вече имаше и малобройни протести.

Към момента Vivacom e единственият от трите мобилни оператора в България, който е стартирал 5G мрежа на територията на областните градове в страната. А1 в момента провеждат последни изпитания в спектъра 3,6 GHz и са в очакване да закупят постоянни честоти за 5G, като смятат, че това може да се случи през първата половина на 2021 година. От Telenor също са направили тестове в реална среда през 2019 г., в момента операторът разглежда технологични решения за въвеждане на 5G мрежата, но не се ангажират със срок кога ще се случи вкарването им в експлоатация.

През 2019 г. Vivacom съобщи, че използва за 5G мрежата си оборудване от Нuаwеі за paдиo чacттa, Сіѕсо зa пpeнocната мрежа и Nоkіа и Еrісѕѕоn за опорната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG