Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой заразени в САЩ и Чехия. В Германия вече носят маски и на открито


Ресторантите в старата част на Прага останаха празни, след въвеждането на допълнителните строги мерки

САЩ и Чехия отбелязаха рекорден брой заразени с COVID-19 в рамките на денонощие от началото на пандемията. Американските здравни власти съобщиха за 83 010 положителни теста, а по данни от Прага заразените чешки граждани в петък са били 15 252.

Главният хирург на САЩ Джером Адамс предупреди, че броят на приетите в болниците се увеличава, а притеснителната тенденция на покачване на заболяванията е очертана и от факта, че предишният рекорд за най-голям брой заразени за ден беше поставен в средата на юли. Това се потвърждава и от броят на заразените в рамките на седмицата, който е малко над 441 хил. души и е най-големият насам от началото на август.

В същото време Адамс посочи, че има и успокоителна тенденция за намаляване на броя на смъртните случаи, които той отдаде на по-голямата информация за вируса и по-ефикасната работа на медицинския персонал.

От фармацевтичните гиганти “Астра Зенека” и “Джонсън и Джонсън” обявиха, че подновяват тестовете на разработваната от тях ваксина, след като са получили разрешение за това от регулаторите.

Тенденцията за увеличаване на броя на заразените се запазва и в Чехия, която в последните седмици се оказа в най-тежко положение сред държавите в ЕС. Броят на заразените в петък не само поставя нов рекорд, но и увеличение с над 1100 или близо 7% спрямо регистрираните в четвъртък данни.

В страната преди дни бяха въведени изключително строги ограничителни мерки. Затворени са училища, барове, ресторанти, спортни обекти и културни институции, както и повечето магазини. Работата си преустановиха и повечето от предприятията за оказване на услуги на населението.

Германия, която от началото на пандемията е сред страните, които се справят най-добре с разпространението на коронавируса броят на заразените нарасна с още 14 714 души и достигна общо над 418 000. В събота в столицата Берлин се въвеждат нови правила като за пръв път гражданите са задължени да носят маски и на открити пространства като пазари, най-натоварените улици и навсякъде, където е невъзможно спазването на дистанция. Сходни изисквания са въведени и в други големи германски градове като Мюнхен и Кьолн.

По данни на световните агенции ситуацията се влошава още в Дания, Латвия, Литва и Хърватия.

От Световната здравна организация (СЗО) отправиха предупреждение към страните в Северното полукълбо, че се намират в “критична точка”.

“Следващите няколко месеца ще бъдат изключително тежки и някои държави са поели по опасен път“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Освен САЩ най-тежко засегнатите страни по света са Индия, Бразилия и Русия. Общият брой заразени на планетата е над 42 млн. и 300 хил. души, оздравелите са над 28 млн. и 600 хил., а починалите, при които е установена инфекция с COVID-19 са над 1 млн. и 146 хил.

Повече информация за разпространението на заразата по света можете да получите от интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG