Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция отзова посланика си в Турция заради обидни реплики на Ердоган срещу Макрон


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че френският му колега Еманюел Макрон се нуждае от психотерапия
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че френският му колега Еманюел Макрон се нуждае от психотерапия

Франция отзова посланика си в Турция за консултации, а напрежението между Анкара и Париж се повиши. Причина за събитията стана атаката на президента Раджеп Тайип Ердоган срещу френския му колега Еманюел Макрон, съобщи Би Би Си.

“Какъв е проблемът на индивида наречен Макрон с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от психотерапия“, каза Ердоган по време на конгрес на Партията на справедливостта и развитието.

Острата реакция на турския държавен глава дойде след позицията на Макрон по темата с убийството на френския учител по история и география Самюел Пати. Френкият президент обяви това за “ислямска терористична атака“. 47-годишният Пати беше убит на 16 октомври, след като дни по-рано е говорил ред учениците си за свободата на изразяване във връзка с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание Шарли Ебдо.

След публикуването на тези карикатури през 2015 г. редакцията на вестника беше нападната и 12 души бяха убити.

По-рано през седмицата Макрон каза също, че страната “няма да се откаже от карикатурите“.

Проблемът се корени в това, че изобразяването на Мохамед се гледа като обида срещу мюсюлманите, тъй като изрично се забраняват изображенията на пророка и Аллах.

От друга страна секуларизацията между държава и религия е заложена във френската конституция и е основен принцип на територията на републиката. Според френския модел това е не просто убеждение или определена вяра, а “свободата да имаш мнение“, както и “принцип за свободата на всяка религия, при условието да се спазват принципите на свобода на съзнанието и равенството на правата”.

От Елисейския дворец реагираха остро на репликите от страна на Ердоган, които бяха определени като “неприемливи”.

“Крайностите и грубостите не са метод. Настояваме Ердоган да промени курса на политиката си, защото тя опасна от всяка гледна точка“, коментира представител на президентството пред Франс прес.

От години президентът Ердоган и неговата партия се опитват да увеличат влиянието на исляма в политиката на Турция.

Това е поредният сблъсък между Париж и Анкара в последните месеци. Те се сблъскаха по редица геополитически въпрос като войните в Сирия и Либия, конфликта в Нагорни Карабах и сблъсъците за достъпа до залежи в източната част на Средиземно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG