Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пандемична умора". Европа затяга мерките срещу коронавируса


Вечерен час влиза в сила в Чехия от 28 октомври заради новата вълна от разпространение на COVID-19
Вечерен час влиза в сила в Чехия от 28 октомври заради новата вълна от разпространение на COVID-19

Много хора вече страдат от „пандемична умора“ заради подновяващите се забрани за събирания и пътувания заради новата вълна от разпространение на коронавируса, особено в Европа и Северна Америка. Но световните лидери не трябва да отстъпват от прилагането на мерки за социална дистанция. Това послание отправи ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус пред репортери в Женева в понеделник вечерта.

„В много страни в северното полукълбо се наблюдава обезпокоителен ръст на случаите и хоспитализациите“, коментира той, подчертавайки, че „отделенията за интензивно лечение се запълват на места, особено в Европа и Северна Америка“.

Повече от 43 милиона души по света са дали положителен тест за коронавирус, откакто СЗО обяви COVID-19 за пандемия през март, а над 1.1 милиона са починалите в световен мащаб, сочат обобщените данние от университета „Джонс Хопкинс“.

Все повече държави в Западна Европа засилват мерките срещу разпространението на коронавируса, включително и с въвеждането на вечерни часове, каквито вече бяха въведени в Париж и други големи френски градове.

Този пример беше последван от Чехия, където вече са регистрирани общо 268 хиляди заразени и 2365 смърни случая. Чешкият министър на здравеопазването Роман Примула обяви, че от сряда влиза в сила вечерен час.

Страната е в извънредно положение от 5 октомври като вече бяха затворени ресторантите и училищата, а предпазните маски са задължителни дори и навън. Затворени са и повечето магазини, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. Пандемията доведе и до отмяна на традиционните коледни пазари в Чехия – мярка, която преди това беше въведена и в Германия.

Италия и Испания са сред останалите европейски страни, които бяха принудени да наложат нови ограничения заради коронавируса, докато в момента Франция все още обмисля дали да въведе нови мерки за блокиране, след като вече въведе и вечерен час в големите градове.

В Испания е в сила вечерен час от 25 октомври, когато беше обявено и извънредно положение. Новоустановените случаи на коронавирус във Франция покачиха нивото на заболеваемост в страната до над 1.1 милиона души, което я постави на пето място в света по този показател, изпреварвайки Аржентина и Испания. Най-засегнати от пандемията остават САЩ, Индия, Бразилия и Русия.

Смъртните случаи в САЩ за денонощие се увеличиха с 10% през последните две седмици, нараствайки от 721 до 294 към 25 октомври. Данните на университета „Джонс Хопкинс“ показват още, че новопотвърдените инфекции на дневна база нарастват в общо 47 държави, а смъртните случаи се увеличават в 34 страни по света в момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG