Продажбите на швейцарски шоколад са спаднали с 14.3% през първите осем месеца от тази година заради пандемията от коронавирус, предизвикала криза в редица браншве като туризма, ресторантьорството и продажбите на дребно, предаде Ройтерс във вторник.
Загубите за производителите на швейцарски шоколад са били още по-големи в периода между април и юли, когато в повечето европейски страни бяха въведени строги мерки срещу заразата, ограничаващи пътуванията и събираните на хора на закрито. Тогава е отчетен спад в продажбите от 21.5%, се посоча в изявление на браншовата организация Chocosuisse, цитирано от БТА.
„Над 70 процента от швейцарския шоколад се изнася и бизнесът тази година пострада особено тежко от спада при пътуванията и туризма“, отбелязват от асоциацията.
От обобщените данни става ясно още, че през месеците от януари до август продажбите на вътрешния пазар за швейцарски шоколад също са намалели, а вносът от чужбина е нараснал. Затова от Chocosuisse отправят критики срещу високите цени на суровините в Швейцария.
Швейцарският сектор за производство на шоколад е генерирал продажби за 1.787 млрд. швейцарски франка или 1.97 млрд. долара през 2019 година, допълва Ройтерс.