Връзки за достъпност

Извънредни новини

Остана седмица. Кой води в социологическите проучвания за изборите в САЩ


Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън води в надпреварата според предварителните социологически проучвания. Той ще събере около 50% от всички гласове, а подкрепата за опонента му и настоящ президент Доналд Тръмп варира около 42%.

Този прогнозен резултат обаче не гарантира победа за Байдън на изборите на 3 ноември. Опонентът на Тръмп през 2016 г. Хилари Клинтън също водеше през цялата кампания и спечели 3 милиона повече гласа, но загуби електоралния вот по щати, припомня британският Гардиън.

Това е така, защото гласоподавателите не гласуват директно за кандидатите. Според американската система за избор на президент всеки щат получава определен брой електори. Гласоподавателите от съответния щат упълномощават електорите да ги представляват на събранието на Електоралната колегия, където те гласуват за президент съгласно избора в своя щат. За да спечели изборите един от кандидатите, няма значение общият брой на събрани гласове в цялата страна, а това той да събере подкрепата на най-малко 270 електори.

Все пак предварителните социологически проучвания сигнализират за промени при нагласите при гласоподавателите и предоставят възможност за проследяване на гласуването в местата с неясни предпочитания - т.нар. суинг щати, за които се смята, че ще се окажат решаващи.

Кой води в "щатите - бойни полета"

Американските медии обособяват 14 решаващи района като "щати - бойни полета". В момента прогнозните резултати дори и в тях предващават победа за Байдън, но нещата могат много бързо да се променят в полза на президента, пише Би Би Си. Кандидатът на демократите води с голяма преднина в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин – 3 индустриални щата, в които републиканецът Тръмп спечели с разлика по-малка от 1% срещу Клинтън.

В същото време в Айова, Охайо и Тексас президентът записа много големи победи през 2016 г., но този път преднината му пред Байдън е далеч по-малка, обобщава Би Би Си, базирайки се на проучвания от консервативни и либерални агенции.

В Айова, например, Тръмп води с около 1% в момента, докато преднината му на миналите избори беше 9.5%. В Охайо той има близо 3% преднина пред Байдън в сравнение с 8.2% през 2016 г. В Тексас президентът спечели близо 10% повече гласове от Клинтън, а проучванията днес му дават 3.2% преднина.

Предварителните проучвания сочат и много висока избирателна активност, пише Файненшъл таймс. Над 60 милиона американци вече са гласували, използвайки възможността си да пратят бюлетина по пощата или да посетят избирателна секция предварително. Това е увеличение от 4 милиона души в сравнение с 2016 г.

В Тексас броят на рано гласувалите дори надминава общия брой на всички гласували на миналите избори. Въпреки това политическите анализатори в САЩ очакват и много хора да предпочетат да гласуват в изборния ден въпреки пандемията от COVID-19, което сочи за възможността от рекордна избирателна активност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG