Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коалиция или не? Какво ще правят заедно Слави Трифонов, Отровното трио и Мая Манолова


Част от организаторите на антиправителствените протести - Отровното трио инициира среща за противодействие на нарушенията на изборния процес
Част от организаторите на антиправителствените протести - Отровното трио инициира среща за противодействие на нарушенията на изборния процес

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, гражданската платформа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и тримата организатори на антиправителствените протести, които се наричат Отровното трио, се договориха в понеделник за “съблюдаване честността на изборите”. Техни представители се срещнаха и си поставиха за цел да създадат обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес, които да следят “да не бъде откраднат” парламентарния вот, който трябва да се проведе в края на март 2021 г.

Коалиция ли ще правят? Поотделно ли ще се явяват на изборите или ще са заедно? Това само първа стъпка ли е? Това вероятно са само три от многото въпроси, които се появиха след тази среща. В следващите редове търсим отговорите на тези въпроси.

Срещата

Срещата е по инициатива на "триото" - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков. Според тях, нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина.

Тази позиция е била споделена от останалите и са се договорили за създаване на мрежа от доброволци, наблюдатели на изборния процес. Те ще трябва бързо и прозрачно да публикуват преписи от протоколите във всяка една секция. Освен това ще бъдат създадени екипи от юристи, които да обслужват жалбите на граждани в продължения на целия изборен ден.

На срещата са били поканени и представители на коалиция “Демократична България”, но те не отидоха на нея. Вместо това съпредседателят Христо Иванов съобщи през профила си във Фейсбук какви действия ще предприеме коалицията, за да осигури честност на изборния процес.

След срещата се появиха коментари в социалните мрежи и заглавия в медиите за “заявка за коалиция”, “предизборна прегръдка” и “очаквано обединение”. Дали обаче това е така?

Ще има ли коалиция?

Всички, потърсени за коментар от участниците в срещата в началото на седмицата, казаха, че “договорката не означава коалиция”.

“Няма да правим коалиция със Слави Трифонов и Отровното трио. Целта е да си опазим изборите, за да не ни ги откраднат”, каза пред Свободна Европа Мая Манолова.

“Не е коалиция, охрана от грабеж е”, коментира от своя страна Арман Бабикян от Отровното трио. “Това не е политическо споразумение, става дума за сътрудничество за честни избори”, беше отговорът на Тодор Йорданов от партията на Слави Трифонов.

Мая Манолова обаче не пожела да отговори директно на въпрос дали сътрудничеството преди парламентарния вот може да доведе до следизборна коалиция, ако формациите попаднат в парламента. “На този етап мога да кажа само, че след изборите ще си сътрудничим само с партии, които вадят върховенството на правото пред скоби и искат да работят за демонтажа на настоящия модел на управление”, коментира тя.

“Следизборните коалиции нямат нищо общо с инициативата”, каза Тодор Йорданов.

Арман Бабикян пък няколко пъти подчерта, че става дума за “търсене на гражданска енергия, която да осигури честни избори” и нищо повече.

Нито той, нито другите двама от т.нар. Отровно трио – адвокат Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, засега не са казали твърдо дали ще се явят на избори. Преди дни в интервю за Свободна Европа те допуснаха подобна възможност, като от думите им стана ясно, че дори имат партия, чиято регистрация да ползват, но решение по темата още няма. “Ще кажем, когато му дойде времето”, обясни Хаджигенов.

Как ще се случи партньорството

Въпреки че всички присъствали на срещата твърдят, че са постигнали ясна договорка, от думите им изглежда, че това не е точно така.

В понеделник беше съобщено, че Манолова, Трифонов и триото заедно ще търсят наблюдатели на изборния процес. Като бяха огласени дори технически подробности, че данните, събрани от наблюдението, ще се съхраняват на два отделни сървара.

Оказва се обаче, че при отделни разговори с всички представители на трите страни, те си противоречат в част от твърденията.

Според Манолова и Бабикян ще се търсят граждани за независими наблюдатели на вота, а според хората на Трифонов “партиите ще си сътрудничат със застъпници”.

Разликата между наблюдател и застъпник, според българския закон, е ясна. Наблюдателите са независима страна в изборния процес. Те се регистрират през неправителствени организации и следят за честността на вота. Застъпникът пък е партиен активист, който следи да не бъдат нарушени правата на партията, която представлява. И застъпници, и наблюдатели трябва да бъдат с ясни означителни знаци и имат право да присъстват в избирателните секции по всяко време на изборния ден. Изборните секции в Бълария са около 12 000.

“Ние ще имаме най-много застъпници, разбира се. Представете си да съберем 10 000 души, говоря съвсем условно. Останалите ще трябва да съберат още няколко хиляди и така ще покрием всички секции в страната, каквато е целта”, каза Йорданов.

Бабикян и Манолова пък твърдят, че постигнатата договорка е за независими наблюдатели. И според двамата няма как самостоятелно партия да обхване секциите в страната. “Трябва да помислим за неправителствена организация, през която да ги регистрираме. Но има време, а имаме и идеи”, каза Арман Бабикян. По думите му тези от партиите, които искат да имат и партийни застъпници “ще си имат, както всяка партия”.

Манолова не отговори конкретно дали освен наблюдателите, които ще ползва съвместно с Отровното трио и “Има такъв народ”, ще регистрира отделно и застъпници на вота. “Всеки е свободен да търси, вероятно ще имаме и ние”, каза тя.

XS
SM
MD
LG