Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови противоепидемични мерки. Гимназиите и университетите минават на онлайн обучение


От четвъртък (29 октомври) до 12 ноември гимназиите и университетите в България преминават на онлайн обучение. Това са част от новите, по-строги противоепидемични мерки, въведени със заповед на здравния министър във вторник вечер.

Освен временното преустановяване на присъствените занимания, се спират още груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Със заповедта на министъра централизирано се забраняват и посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощни барове, нощни клубове и други подобни заведения за развлечения на закрито. Досега подобни ограничения се налагаха частично от местните щабове в различните населени места.

Със заповедта се преустановяват още присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души.

Заповедта уточнява, че се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика, става ясно още от документа. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки.

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управителите на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект, постановява заповедта. В нея е записано, че се преустановява организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Друга противоепидемична мярка е, че на всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, гласи още заповедта.

Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG