Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа налага нови ограничения. Мелбърн празнува край на 112 дни карантина


Броят на заразените с новия коронавирус в света се е увеличил през миналата седмица с над 2.8 млн. души, което е най-високата стойност на този показател от началото на пандемията по данни на Световната здравна организация (СЗО). Броят на смъртните случаи за седемте дни се е увеличил с почти 40 хиляди.

Близо 45 милиона е общият брой на случаите в света, като 30 милиона от тях са оздравели. Над 1 милион са починалите в целия свят. На тази интерактивна карта можете да следите развитието на пандемията във всички държави.

Най-висок остава броят в САЩ, където жертвите надминаха 220 000. Над 500 хиляди са новите случаи на коронавирус в Съединените щати за седмица, съобщи "Ню Йорк таймс". Такива седмични стойности не са отчитани от началото на пандемията в най-тежко засегнатата от вируса държава.

В Европа броят на случаите от началото на пандемията в началото на годината наближи 10 милиона. Германия регистрира 14 964 нови инфекции с коронавирус за 24 часа, съобщи днес институтът "Роберт Кох". Това е най-големият дневен ръст за страната от началото на пандемията, предаде ДПА. Общият брой на случаите на COVID-19 достигна 449 275, а броят на смъртните случаи е 10 098 - с 27 повече от предишния ден.

Чехия съобщи за 15 663 нови случая на коронавирус за 27 октомври, предаде "Ройтерс", като цитира данни на министерството на здравеопазването. Общият брой на случаите достигна 284 033, а броят на смъртните случаи - 2547.

Във Франция беше регистриран най-високият брой починали пациенти с коронавирус от април – 523 души. Болните в интензивни отделения достигат 2900 души - 148 са постъпили във вторник, общо хоспитализираните са почти 19 хиляди.

Френското правителство планира въвеждането на едномесечна национална карантина, която този път ще бъде "по-гъвкава", съобщи френската телевизия Бе Еф Ем (BFM).

Австралийският щат Виктория в сряда празнува края на строгата карантина, която продължи 112 дни, предаде Ройтерс. В Мелбърн ограниченията бяха наложени в началото на юли, когато дневните случаи достигнаха почти 200 на ден. Мерките включваха вечерен час, а жителите имаха право да пътуват на разстояние най-много 5 километра от дома си и да спортуват за един час дневно на открито.
В полунощ във вторник карантината официално приключи, а на ресторантите, кафенетата, пъбовете и магазините беше позволено да отворят за клиенти.

Все пак жителите на Мелбърн все още са ограничени в пътуванията си до 25 километра. В Австралия за изминалото денонощие са регистрирани едва 12 случая на COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG