Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция и Германия преминаха към карантина, но оставиха училищата


Посетители в парижки ресторант гледат изявлението на президента Еманюел Макрон в сряда вечерта, 28 октомври 2020 г.
Посетители в парижки ресторант гледат изявлението на президента Еманюел Макрон в сряда вечерта, 28 октомври 2020 г.

Франция и Германия наложиха различни форми на национална карантина заради резкия ръст на случаите на COVID-19, съобщиха информационните агенции.

От петък заведенията и нехранителните магазини се затварят, а французите ще могат да излизат от вкъщи само за да отидат на работа, до магазина, до лекар или за да спортуват по максимум един час. Иначе страната ще бъде залята от втората вълна на пандемията, "която без съмнение ще бъде по-тежка от първата", каза в телевизионно изявление в сряда вечерта президентът Еманюел Макрон.

"Поучихме се от март и април, затова правилата се промениха малко", поясни той. Детските градини и училищата ще останат отворени за присъствено обучение, но с усилени мерки за спазване на дистанция и поддържане на хигиена.

Часове по-рано Германия също обяви, че въвежда карантина, която не засяга училищата. От понеделник се затварят заведения, музеи, театри, кина, спортни клубове и фитнес зали. Ако не го направим сега, след няколко седмици ще има по 100 починали и по 10 хил. заразени за ден, каза канцлерката Ангела Меркел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG