Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Излишен" проблем? Кой кого подкрепя в спора между Макрон и Ердоган


Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган през декември 2019 г.
Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган през декември 2019 г.

Войната на думи между френския президент Еманюел Макрон и турския му колега Реджеп Ердоган, започнала заради карикатури на пророка Мохамед, ескалира през последните дни.

Лидерите на някои мюсюлмански страни подкрепиха Ердоган и се присъединиха към неговия призив за бойкот на френските стоки. Повечето европейски лидери подкрепиха Макрон.

Българският премиер Бойко Борисов призова двамата да не си създават „излишни“ проблеми. За тези думи той беше критикуван от „Демократична България“. А главното мюфтийство открито взе страната на Турция и Ердоган в този все по-горещ спор.

Кой на чия страна застана

Напрежението започна след убийството на френския учител Самюел Пати на 16 октомври. Той беше нападнат, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свобода на изразяването. Тези карикатури, публикувани в сатиричното издание Шарли Ебдо, станаха повод за терористична атака срещу редакцията, при която бяха убити 12 души през 2015 г.

Макрон определи убийството на Пати като „ислямистка терористична атака“. Френските власти започнаха обиски и разпити на заподозрени за разпространяване на екстремистки възгледи. Бяха затворени ислямски неправителствени организации и джамия. Френският президент каза, че ислямът има нужда от Просвещение, а вътрешният министър заговори за „гражданска война“.

Ердоган реагира остро на изказванията на френските политици и действията на властите. Той препоръча на Макрон „психично лечение“. „Какъв му е проблемът на Макрон с мюсюлманите и исляма“, попита той в реч през уикенда. Той призова за бойкот на френските стоки.

Призивът му беше подет от лидерите на други мюсюлмански държави. Френските стоки бяха свалени от рафтовете в магазините в Катар. В столицата на Бангладеш около 40 000 души участваха в протест, на който изгаряха портрети на Макрон. Премиерът на Пакистан Имран Хан обвини Макрон в насърчаване на ислямофобията в Европа.

Външното министерство на Кувейт публикува позиция, в която се казва, че свързването на исляма с тероризма представлява „фалшифициране на реалността, което обижда учението на исляма и чувствата на мюсюлманите по света.“ Външното министерство на Йордания осъди „публикуването на карикатури на пророка Мохамед под предлог, че това е свобода на изразяване.“

В Саудитска Арабия държавната информационна агенция цитира неназован източник от външното министерство, който казва, че държавата осъжда „обидните карикатури на пророка”, които „нямат нищо общо със свободата на изразяване“.

Европейски лидери подкрепиха Франция

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната му застава редом с Франция „в защита на свободата на словото и срещу екстремизма и радикализма“.

Външният министър на Германия Хайко Маас изрази солидарност с Франция в борбата срещу екстремизма и описа репликите на Ердоган към Макрон като „ново дъно“.

„Тези позорящи коментари са напълно неприемливи, особено на фона на ужасяващото убийство на френския учител Самюел Пати от ислямистки фанатик“, каза по-рано говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу каза, че изказванията на Ердоган „подклаждат религиозен фанатизъм и нетолерантност“ и „не може да бъдат толерирани“.

Според държавния глава на Кипър Никос Анастасиадис думите на Ердоган са „неприемливи в международната дипломация“. „Атаката срещу френския президент от лидер на държава кандидатка за членство в ЕС е вулгарно оскърбление на европейските ценности и принципи“, каза той.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел също определи изявленията на Ердоган като „неприемливи“ и призова Турция да спре „тази опасна спирала на конфронтация“. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани турският президент да се въздържа от „провокации и обиди“.

Какви са позициите в България

На този фон премиерът на България Бойко Борисов призова Макрон и Ердоган да не си създават „излишни“ проблеми. „Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията“, написа Борисов във Фейсбук и отбеляза в публикацията профилите на двамата президенти.

Тази позиция на Борисов предизвика критики. Евродепутатът Радан Кънев и говорителят на „Демократична България“ по въпросите на външната политика Стефан Тафров определиха позицията на премиера като унизителна за България.

„Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС“, написаха те в позиция.

В България реагира и Главното пюфтийство. На 27 октомври то публикува „осъдителна декларация“ по повод „надигащата се ислямофобия“ във Франция. „Препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед (с.а.с) е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото“, пише в декларацията.

След като в сряда сатиричното издание Шарли Ебдо сложи карикатура на Ердоган на корицата си, последва нова декларация на Мюфтийството.

„Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика“, пише в позицията, която определя Шарли Ебдо като „сатанинско списание“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG