Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа е 60 години назад от достигане на равенство между половете, сочи доклад


България се нарежда на 19 място в Европейския съюз по равенство между половете, показва годишният доклад на Европейския институт за равенство между половете (EIGE). Според индекса по този показател България е с 8.3 точки под средния резултат за ЕС.

С индекса се измерва напредъкът по отношение на равенството между половете в ЕС в течение на времето. Всяка година държавите-членки получават оценка между 1 и 100 точки, като 100 означава пълно равенство.

Като цяло ЕС е 60 години назад от достигането на пълно равенство между половете, става ясно от доклада. Сред страните членки, в които е отбелязан напредък, са Швеция, Дания и Франция. Голямо подобрение в равенството между мъже и жени се наблюдава в Италия, Люксембург и Малта, а Гърция, Унгария и Румъния изостават от останалите.

„Пандемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за напредъка на равенството между половете, което не можем да си позволим. Повече от всякога политиците трябва да използват резултатите от нашия индекс, за да разработят приобщаващи решения“, каза Карлиен Шееле, директор на Европейския съюз по равенство между половете.

Един от най-големите проблеми, възпрепятстващи постигането на равенство между половете, е разделението в образованието и работата. Според доклада при разширяването на работата, организирана чрез онлайн платформи, се възпроизвеждат традиционните неравенства между половете. По-вероятно е например мъжете да работят в разработването на софтуер или доставката на храна, докато жените са заети по-често с преводи онлайн или домакински услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG