Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новозаразените с COVID-19 са близо 3000 за денонощие. Някои страни приеха ограничения за българи


Случаите на коронавирус, установени през последното денонощие, са 2891 при направени 12 634 теста в петък, показват данните в Единния информационен регистър на здравното министерство.

Положителните проби са с 202 повече от предишния ден и представляват 22.3% от направените изследвания. Така общият брой на случаите на COVID-19 в България станаха 51 041, от които 29 910 са активни.

Най-много от заразените са на възраст между 40 и 49 години – общо 10 218 души, което е една пета от всички установени носители на коронавирус. Излекуваните през последното денонощие са 182-ма и така общият им брой вече е 19 877.

В момента за лечение в блница са настанени 2447 пациенти, от които 165 се намират в интензивни отделения или клиники. За последните 24 часа са починали 29 души с коронавирус, с които общият брой на жертвите на пандемията достигна 1254.

Най-много от новоустановените случаи отново са в София – 1059. Следват Пловдив с 204, Варна със 158, Благоевград със 149, Русе със 132 и Стара Загора със 121. Най-малък е броят на заразените в областите Видин (13), Добрич (16), Силистра (17) и Смолян (17).

Германия, Белгия и Словения с нови изисквания за българи

Междувременно Германия обяви България за рисков регион от 1 ноември, налагайки ограничителни мерки за идващите от страната граждани. Българското посолство в Берлин информира, че местните власти изискват за всички пристигащи от рискови региони тест за коронавирус и само отрицателен резултат е основание за освобождаване от задължителната 14-дневна карантина. Изолацията обаче не се изисква за хората, преминали транзит през рисков регион.

Белгия и Словения също обявиха органичения за пристигащи българи, но само от някои райони на страната. Брюксел включи Северозападен, Северен централен и Южен централен район на България в рисковата "червена" зона. До 15 ноември пристигащите от "червена" зона вече не подлежат на задължителен тест за коронавирус в Белгия, освен при изразени симптоми за заболяване.

В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от "червена зона" могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с есемес, съобщиха от Министерството на външните ни работи (МВнР).

Всички пътуващи за Белгия със самолет или кораб са задължени да попълнят и изпратят предварително по електронен път въпросния формуляр, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия. При правилно попълване се получава есемес код за потвърждение, който трябва да бъде представен при чекиране и качване на борда. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия надхвърлящ 48 часа.

Словенското праителство пък реши да добави към Благоевградска област в т.нар. "червен списък" на региони в България и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище. Живеещите в тези райони, които предприемат пътуване до Словения трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, който не е по-стар от 48 часа преди влизането в страната.

Документът трябва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава членка на ЕС или Шенген. Непредставилите отрицателен тест подлежат на 10-дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG