Връзки за достъпност

Извънредни новини

В замяна на подкрепа за ЕС: София настоява Скопие да признае български корени


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

България ще блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз (ЕС), ако страната не признае, че националната идентичност и езикът ѝ имат български корени. Това става ясно от интервю на българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Ройтерс.

България фокусира първото си ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към 27-членния блок, но сега може да наложи вето върху официалния старт на преговорите за присъединяване със Северна Македония следващия месец, освен ако двете страни не разрешат историческите си спорове.

Това е поредно предизвикателство пред страната, която вече беше принудена да добави „северна“ към името си, за да разреши десетилетния си конфликт с Гърция, откривайки пътя си за влизане в ЕС и НАТО. Северна Македония официално стана член на евроатлантическия алианс през март и сега се надява да продължи евроинтеграцията си.

„Притесненията ни идват от безкрайните претенции за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени ще сложи край на това“, коментира Захариева с уточнението, че ако това бъде изпълнено, България е готова да признае македонския език като един от официалните в западната ѝ съседка, както и македонската идентичност.

„Ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат своя език така, както им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина“, добави българският външен министър.

София смята, че идеята за македонска нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години на миналия век, а до 20-те години повечето хора в региона са се определяли като българи. През последните две седмици двете страни проведоха преговори, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември, но с малък успех.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но каза, че самоличността и езикът на страната не са тема, която може да се обсъжда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG