Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус затвори частично сухопътните си граници


Границата на Беларус с Полша
Границата на Беларус с Полша

Беларус затвори частично всичките си сухопътни граници за чужденци, провокирайки спекулации, че мярката е политически мотивирана. Държавният граничен комитет обяви, че ограниенията влизат в сила от неделя, 1 ноември, за да се предотврати "разпространението на COVID-19".

Решението обаче става факт на фона на усилията на Александър Лукашенко да потуши продължаващите протести и стачки, предизвикани от спорните президентски избори на 9 август, след които той обяви, че е спечелил шести пореден мандат. Опозицията и Западът обаче отричат легитимността на изборните резултати.

Лукашенко многократно е заявявал, че протестиращите всекидневно стотици хиляди хора са марионетки на чужди интереси. Освен това обвинява съседна Полша и балтийските страни, че се опитват да дестабилизират Беларус.

Официалната причина за затварянето на границите е регистрираната втора вълна от разпространение на COVID-19 в Европа, заради която повечето държави на Стария континент прилагат нови ограничителни мерки.

По-рано през годината обаче властите в Беларус омаловажаваха пандемията в продължение на месеци. Това беше единствената държава в Европа, която не спря футболното си първенство и не забрани публиката по стадионите. Забрана за посещение на мачове беше въведена временно чак през август, но заради антиправителствените протести.

Жени и хора с увреждания шестваха за пореден път в Минск в събота
Жени и хора с увреждания шестваха за пореден път в Минск в събота

Комитетът за граничен контрол обяви, че от неделя се забранява "влизането на чужди граждани и лица без гражданство" от Латвия, Литва, Полша, Украйна и Русия. Изключение са руските граждани, които искат да преминат транзит през Беларус напът за родината си.

Ограничението не се отнася и за трансграничната търговия, дипломати и други официални делегации. Пътниците, пристигащи в Беларус на летището в столицата Минск, също ще могат да влизат в страната. Въпреки че се предполага, че на беларуските граждани е разрешено да влизат в родината си, има съобщения за откази някои хора да бъдат допускани.

Опозиционен лидер Святлана Циханоуска, която беше принудена да напусне страната след изборите през август, заяви по-рано тази седмица, че затварянето на границите е знак, че Лукашенко е "в паника".

Беларуският лидер отговори на протестите срещу него с масови репресии, при които бяха задържани над 10 000 души и имаше много обвинения в изтезания и побои от силите за сигурност върху мирни демонстранти. Освен това Лукашенко организира военни учения, включително на западната граница на страната с Полша и Литва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG