Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на жертвите на разрушителното земетресение в Турция достигна 58 души


Разчистването на отломките в Измир продължи и в неделя
Разчистването на отломките в Измир продължи и в неделя

Загиналите при разрушителното земетресение в западния турски окръг Измир достигна 58 души, обяви в неделя президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Ранените са близо 900 души, осем от които се намират в интензивно отделение, предаде БТА.

Трусът с магнитуд 6.7 беше регистриран в петък в Егейско море, на 19 км северозападно от гръцкия остров Самос. Най-сериозно пострада Измир, но разрушения имаше и в гръцкия град Неон-Карловаси и беше усетено в Атина, Истанбул, както и в Южна България.

Земетресението е най-силното, регистрирано от това през 1999 г. в Истанбул, при което загинаха десетки хиляди души. Плиткият трус предизвика мини цунами, което наводни части от Измир и остров Самос.

Милиони турци в района на Измир прекараха нощта срещу събота навън страхувайки се от нови земетресения. Броят на вторичните трусове е бил над 400, като най-силният от пета степен по скалата на Рихтер беше регистриран в 8:00 часа сутрина в събота.

През първата нощ на разчистване на рухналите около 20 сгради в Измир, бяха извадени стотина души под отломките. Други над 50 жилищни и обществени сгради бяха сериозно повредени. Местните власти изградиха палатков лагер, в който да бъдат настанени около 2000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG