Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проевропейската кандидатка води на изборите за президент на Молдова


Мая Санду

Прозападната кандидатка за президент на Молдова Мая Санду води пред настоящия проруски президент Игор Додон след първия тур на изборите, проведен в неделя. Тя не успя да събере повече от половината от всички подадени гласове и затова ще има балотаж на 15 ноември.

Социологическите проучвания предвиждаха, че Додон ще има по-висок резултат в първия тур на изборите и затова фактът, че Мая Санду събира повече гласове, е определян от наблюдателите като изненада. Централната избирателна комисия на Молдова съобщи, че Санду е спечелила 36% от гласовете, а Додон е получил 32,7% при почти 100% преброени бюлетини.

През 2016 г. Додон беше избран за президент с по-малко от 5% разлика пред Санду на балотаж. Изборите тогава бяха белязани от сигнали за измами.

Мая Санду е бивш премиер на Молдова и има опит като икономист в Световната банка. Предизборната ѝ кампания беше съсредоточена върху борбата с корупцията и сближаването с Европейския съюз и съседна Румъния. Игор Додон е настоящият президент на Молдова. Предизборната му платформа беше основана на обещания за „стабилност“ и икономическо сближаване с Русия.

Поляризацията между привържениците на по-тесни връзки с Русия и желаещите сближаване с Европейския съюз е характерна за политическия пейзаж в Молдова.

Страната е една от най-бедните в Европа. До Втората световна война по-голяма част от територията ѝ е била част от Румъния. След това е анексирана от Съветския съюз и остава част от него до 1991 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG