Връзки за достъпност

Извънредни новини

Линейки на МВР се включват. Властите обвиниха болниците за липсата на легла за COVID-19


Брифинг на здравния министър Костадин Ангелов, вътрешния министър Христо Терзийски, директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"
Брифинг на здравния министър Костадин Ангелов, вътрешния министър Христо Терзийски, директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Причината за недостига на болнични легла за пациенти с коронавирус е в отказа на някои болници да разкрият такива, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в понеделник.

„Все още голяма част от директорите на софийски болници не са направили необходимото за разкриване на леглата на тяхна територия“, каза Ангелов.

Здравният министър съобщи също, че предстоят проверки в лабораториите заради забавени резултати от PCR тестове. По време на брифинга беше съобщено, че линейки и бусове с екипи на МВР ще помагат на столичната Спешна помощ от понеделник.

Министърът обвини директорите на болници заради липсата на легла

Според заповед на здравния министър отпреди десет дни 10% от леглата в болниците в областите, където доказано заразените са над 120 на 100 000 души население, трябва да бъдат задължително за лечение на COVID-19.

По думите на Ангелов леглата за активно лечение в България са 40 000, като 12 000 от тях са в София. Ако по заповед 10% от тях са специално за COVID-19, това прави 1200, а към момента разкритите са около 700, каза той.

„Моето уважение към всички български лекари, аз съм един от тях и съм им благодарен за всички усилия, но не мога да не бъда гневен на директорите на лечебните заведения, които не изпълняват заповедта на министъра“, каза още здравният министър и допълни, че предстоят проверки и санкции за болниците, които не спазват заповедта.

В неделя Костадин Ангелов заплаши, че ще предложи законодателна промяна, даваща възможност на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да не работи с болници, които не искат да приемат болни от COVID-19. Повод за тази идея стана репортаж на БНТ от петък, в който беше показан случай на възрастен мъж с коронавирус, който чака в продължение на два часа в линейка пред Четвърта градска болница в София, за да бъде приет.

Проверки в лаборатори заради забавени резултати от тестове

В понеделник Ангелов съобщи, че медицинският надзор ще провери и частните и държавните лаборатории заради сигнали, че резултатите от PCR тестове се бавят по няколко дни.

„До 9 часа сутринта на следващия ден резултатите трябва да се качат в информационната система, натъкваме се на какви ли не примери на качване на резултатите след ден-два-три. Всички са напрегнати, изключително уморени, могат да си назначат хора, държавата плаща много пари за реализацията на тези резултати“, каза Ангелов.

Линейки и бусове на МВР се включват в спешната помощ

По време на брифинга беше съобщено, че ще бъдат осигурени допълнителни коли за Спешната помощ в София. От понеделник по 10 линейки и бусове на Министерството на вътрешните работи (МВР) с екипи от парамедик и фелдшер ще помагат на спешните медици, а в сряда ще има още 17 нови линейки.

„В момента има 25 коли за дневно дежурство в Центъра за спешна медицинска помощ в София, от днес с още 10 ще се увеличат и ще се ползват за пациенти в средно тежко състояние“, каза Ангелов.

Според него основната причина за забавянето на линейките след сигнали е затруднения прием в болниците. По-рано пред бТВ пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска съобщи за дефицит на кадри, който води до закъснения. Тя каза, че за да отиде линейка само при хората, които търсят помощ заради COVID-19, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. След всяко посещение обаче екипът трябва да се обеззарази заедно с линейката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG