Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ашламинатора. Христо Иванов и желанието му да дава


Христо Иванов Ашламинатора
Христо Иванов Ашламинатора

За много от нас създаването на нов живот е синоним на родителство. Христо Иванов Ашламинатора обаче дарява живот вече 35 години, а негови “деца” са дърветата. Преди седмица той беше отличен с награда на публиката “Активист за природата” в конкурса на Българска фондация Биоразнообразие.

Христо намира своето призвание в древна и дълбоко позната на човека практика - присаждането, или т.нар. ашладисване на дървета. Вече 13 години Христо разпространява практиката чрез безплатни курсове и обучения на живо. Той се надява тя да достигне колкото се може повече хора в стремежа им да са по-близо до природата. “Ако успея да накарам дори пет човека целенасочено да присаждат дръвчета, то аз съм успял”, казва Христо пред Свободна Европа.

България е една голяма овощна градина, стига човек да е по-наблюдателен.
Христо Иванов Ашламинатора

“Петте човека” в действителност са няколко хиляди. От години Ашламинатора посещава десетки български села - във Варненско, Петричко, Пловдивско, Видинско - където обучава малки и големи на “занаята”. Пътешествията на Христо сред българската природа го срещат с безброй диви първообрази на овощни дървета, никнещи “на всички посоки”. “България е една голяма овощна градина”, казва Христо, “стига човек да е по-наблюдателен”.

Същината на присаждането на дръвчета е проста, обяснява Христо. “Това е да пренесеш тъкан от едно растение на друго и то да тръгне да се развива с нов живот”. Смисълът на дейността обаче е много по-значим - така най-ценните качества на едно растение могат да бъдат запазени, както и значително да се съкрати процеса на растеж на дървото. “Ако започнеш с едно семенце, ще чакаш 5-7 години докато едно дърво даде първия си плод”. С присаждане, плодове могат да се появят още след първата година, казва Христо.

Практиката на ашладисване не е нова. В миналото тя се е предавала от баща на син, които заедно са наблюдавали естествени процеси в природата, споделя Христо. “Много хора не знаят, че това е същото като трансплантациите на органи при човека. Нашите предци са го практикували с дърветата от хилядолетия”, казва той.

Христо научава занаята от баща си още на 15-годишна възраст. Първо започва да обучава на присаждане тесен кръг от приятели, а с годините достига до хиляди ентусиасти и “новобранци” в практиката. “Когато дейността е хубава, тя те увлича. А когато присъства и желанието да даваш на другите, нещата се получават от само себе си”, казва той.

“Желанието да даваш” е и причината, поради която Христо обучава на присаждане напълно безвъзмездно. “Да покажеш нещо хубаво на някого не е въпрос на пари. Аз самия съм решил, че имам тази възможност”, казва той. “Най-ценното за мен е, че с тази дейност хората намират смисъл. Дори и да нямат усещане за пълноценност в работата си или личния си живот, те винаги ще могат да създадат едни прекрасни дървета”.

Много съм щастлив, че успявам да накарам хората да излязат навън сред природата.
Христо Иванов Ашламинатора

Въпреки пандемията и трудността в извършването на обучения на живо, Ашламинатора продължава да вдъхновява за практикуване на занаята. Чрез Фейсбук групата “Ашладисване. Създай природа!” той осигурява онлайн пространство за взаимопомощ, съвети и споделяне на резултати. Неговият YouTube канал пък учи на разпознаване на диви овощни дървета. “Много съм щастлив, че успявам да накарам хората да излязат навън сред природата вместо да стоят пред екраните вкъщи”, казва той.

Резултатите от труда на Христо са видими - хиляди присадени дръвчета и стотици получени благодарности. “Присаждането е градивен процес, който директно вкарва хората в природата. Кара ги да създават, за да се сдобият с плод не само те, но и техните деца. Какво по-хубаво от това!”

XS
SM
MD
LG