Връзки за достъпност

Извънредни новини

20-годишен гражданин на Северна Македония е извършителят на атентата във Виена


20-годишният Кютим Фейзула е извършителят на атентата във Виена, съобщи агенция АПА, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на Австрия. Фейзула е гражданин на Австрия и Северна Македония. Полицията е успяла да го неутрализира след стрелбата в центъра на Виена.

Четирима души бяха убити и поне бяха 14 ранени при няколко атентата в австрийската столица в понеделник вечерта. Шестима от ранените са в тежко състояние. Нападенията започнаха със стрелба малко след 20 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена също имеше нападения, като едно от тях е било близо до главната синагога.

Кой е Кютим Фейзула

Кютим Фейзула е известен на службите като привърженик на „Ислямска държава”. Това потвърди за агенция АПА австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, който го нарече "ислямски терорист".

На 25 април миналата година Фейзула е бил осъден на 22 месеца лишаване от свобода, защото се е опитал да замине за Сирия и да се включи в боевете на страната на джихадистите. На 5 декември е бил предсрочно освободен, защото възрастта му гарантира привилегии при излежаване на присъдата.

Все още не е ясно дали основна мишена на атаката е била централната синагога. Тя е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че е чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи, че се затягат граничните проверки и че са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили в столицата, предаде Франс прес.

"Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването", каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за "отвратителна атака", извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Към момента няма данни за пострадали български граждани. Посолството на България в Австрия е във връзка с местните власти, информираха от от външното министерство.

"Шок и тъга". Реакциите по света

"Европейският съюз осъжда категорично ужасяващото нападение, извършено във Виена", се казва в съобщение в Туитър на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БНР. Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази "шок и тъга", съобщи Франс прес.

В профила си във Фейсбук българският премиер Бойко Борисов изказа съболезнования след серията от терористични атаки в австрийската столица. "Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора", написа Борисов.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че французите споделят мъката на австрийския народ. "Това е нашата Европа и враговете ни трябва да разберат с кого си имат работа", написа Макрон в Туитър.

Германското външно министерство нарече новините от Австрия "ужасяващи" и призова "да не се отдаваме на омразата, която разделя обществата".

"Съединените щати поддържат Австрия, Франция и цяла Европа в борбата с тероризма", каза съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Турция също осъди терористична атака във Виена. В изявление на турското външно министерство се казва, че Турция поднася съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG