Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Джендър" не означава "гей", но 60% от българите не знаят това


Димитър Богданов и Симеон Василев са заедно от години. Наричат себе си активисти за човешки права. Често дават интервюта и говорят за ЛГБТ общността, а това има своята цена. "Изчадия", "изроди на природата", "Пиночет и Франко знаеха как да се разправят с такива боклуци".

Това е малка част от обидите и заплахите, които са получавали в интернет през последните години заради публичните си позиции. Сега са решили да ги извадят от виртуалното пространство и да направят изложба, "за да могат всички да видят размера на този проблем, наречен език на омразата".

Езикът на омразара в интернет

"Идеята се роди от ежедневието ни. Бидейки активисти за човешки права, много често получаваме заплахи онлайн", казва в интервю за Свободна Европа Симеон Василев, а Димитър Богданов допълва, че най-лесното нещо в правенето на изложбата е било събирането на колекцията от омраза.

"Просто е достатъчно много. В интернет пространството хората си позволяват неща, които не биха казали на живо". Част от изложбата включва и видео с озвучени от актьори обиди.

"Докато я редихме, установих, че едва ли мога да прекарам повече от 10 - 15 минути слушайки. Даването на образ и звук на тази омраза може би променя отношението към нея", казва Богданов.

Изложбата се нарича „Shit Storm: колекция от онлайн омраза” . Обидите са събирани в продължение на години не само от ЛГБТИ активисти, но и от роми, евреи, феминистки, писатели и журналисти. В зала "КО-ОП" върху бели завеси са изложени избрани обиди. Те са изписани на ръка от майстора на шрифта Костадин Кокаланов. Изложбата се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate”.

Симеон Василев (вляво) и Димитър Богданов
Симеон Василев (вляво) и Димитър Богданов

Симеон и Димитър споделят, че "има светлина в тунела", защото скоро предстои да представят национално проучване, според което има прогрес по отношение на обществените нагласи спрямо ЛГБТ хората. То е направено от агенция "Ноема" сред 963 респонденти.

Колко се знае за правата на ЛГБТ хората

Половината от участвалите в допитването не са наясно дали конституцията на страната реално признава равенството на ЛГБТИ хората, или не. Други 24% погрешно считат, че Конституцията гарантира равенство, а едва 26 на 100 са правилно информирани, че равенството не е гарантирано от основния закон.

Над половината от българите са напълно съгласни, че човешките права трябва да бъдат гарантирани на всеки, независимо от сексуалната ориентация и полова идентичност, така че общо подкрепящите това твърдение са 79% от всички.

"Джендър" не означава "гей"

Сексуалната ориентация и половата идентичност често се смесват, показва проучването. Значителна част (68%) не са наясно с разликата между сексуална ориентация и полова идентичност и като последствие смесват хомосексуалността със смяната на пола.

Мнозинството от българите – близо 60%, тълкуват неправилно понятието „джендър“ като синоним на „гей“, а около една пета от тези 60% открито признават, че за тях това е обидна дума. Един от всеки пет е информиран за действителното съдържание на понятието, което означава "социална роля на мъжа и жената".

Повече от половината българи (58%) гледат позитивно на включването на информация за ЛГБТИ хората в учебната програма. 21% са на мнение, че не трябва да се говори за това в училище.

Проблемите с тормоза над ЛГБТИ хората в България се оценява като сериозен в една или друга степен от мнозинството хора, взели участие в проучването. Най-голям консенсус е налице по отношение на тормоза в училище (68%), на обществени места (65%), при търсене на работа (63%) и на работното място (61%).

Около половината от българите (54%) не изпитват към евентуални хомосексуални съседи никакви по-различни емоции, отколкото към друг съсед.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG