Връзки за достъпност

Извънредни новини

Реджеп Гюлтекин и Микаил Йоцен, които рискуваха живота си, за да помогнат на ранените във Виена


Микаил Йоцен (вляво) и Реджеп Гюлтекин
Микаил Йоцен (вляво) и Реджеп Гюлтекин

В центъра на Виена вече кънтят първите изстрели, когато Реджеп Гюлтекин и Микаил Йоцен решават да излязат на кафе в понеделник вечер, пише немският Шпигел. 20-годишен ислямист току-що е започнал терористичната атака, безпрецедентна в историята на Австрия.

Гюлтекин и Йоцен се озовават в средата на пороя от куршуми, но не побягват. Докато изстрелите хвърчат, те помагат на възрастна дама и ранен полицай. Сведения за това имаме от множество видеоклипове в социалните мрежи.

„Искахме да изпием последно кафе преди вечерния час и се озовахме в средата на битката“, разказва Йоцен в Инстаграм.

Днес младите мъже вече са онлайн герои заради безкористната помощ, която оказват. Вътрешният министър Карл Нехамър похвали поведението им във вторник като го нарече "символ за задружност".

Четирима души бяха убити при терористичната атака в понеделник, а други 17 бяха ранени, някои от които сериозно. Австрийският канцлер Себастиан Курц нарече нападението "отвратителна терористична атака". Убиецът беше застрелян от полицията на място.

Гюлтекин и Йоцен се занимават професионално с бойни изкуства. Разказват, че първо са чули изстрелите в центъра на Виена, след което са видели окървавени минувачи. Първо са помогнали на възрастна жена да се скрие на безопасно място. След това са видели ранения полицай.

"Не можехме просто да гледаме. Изтичахме и го заведохме до линейката", казва Йоцен.

Снимки на очевидци показват моменти от спасителната операция, която двамата провеждат. Австрийският политик Мохамед Юксек също потвърждава постъпката на двамата.

„Нямаше друг избор, освен да помогнем“, казва Йоцен пред австрийския Куриер.

Притичайки се на помощ, те рискуват живота си. Самият Гюлтекин е бил прострелян. Видео, което той свали от профила си още същата вечер, показва рана на левия му крак и снимка на изцапаните с кръв ръце на приятеля му Йоцен.

Гюлтекин е бил закратко в болница заради това, което по думите му е "малка огнестрелна рана" на крака.

"Разбира се, вчера ни беше страх. Бях изпълнен с адреналин. Но страхът те кара да правиш неща, които иначе не би могъл да направиш", казва Йоцен в интервюто за Куриер.

Във вторник младите мъже публикуваха ново видео, с което благодарят за подкрепата, насърчението и съчувствието на хората в социалните мрежи. И двамата остро осъждат терористичната атака.

"Ние, мюсюлманите от турски произход, се отвращаваме от всякакъв вид терор. Заставаме зад Австрия, отстояваме Виена", казва Йоцен.

"Терорът няма религия, терорът няма нация. Всички се държим един за друг", пише Гюлтекин.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG