Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кой си всъщност?" Деян Барарев, който разказва за идентичността чрез кино


Деян Барарев
Деян Барарев

Футболист или мениджър? Не много от нас са изправени пред подобна дилема, но именно тя е част от детските мечти на режисьора Деян Барарев. Той обаче намира призванието си не в спорта, а в изкуството. Неговият нов късометражен филм “Байкал” е единствената българска продукция на Международния кинофестивал в Тирана.

“Байкал” разказва историята на двама приятели – Филип и Стоян, които се срещат след дълга раздяла. Филмът засяга темата за хомосексуалността, за търсенето и намирането на себе си. “Надявам се да не се възприеме просто като “гей филм“. Това е история за двама души, маските между които падат”, казва Деян пред Свободна Европа.

“Байкал” обаче не е първата споделена от Деян човешка история – филмът е създаден след близо десет години творчески път. От 2010 година насам Деян режисира късометражни филми, след които продукциите “Maika mi calling”, “Значимите други” и “Батмобил”. Предизвикалият остри реакции “бунтарски” филм “Ботев е идиот” пък е гледан над половин милион пъти. “Имаше момент в който този филм заживя свой собствен живот”, спомня си Барарев.

Кинорежисурата среща Деян някъде по пътя между “бунтарството” в училище и вдъхновението в университета, споделя той. “Като по-малък бях тотално обсебен от футбола – исках да стана футболист. После пък исках да бъда мениджър.” Едва в гимназията приятел го подтиква да опознае киноизкуството по-отблизо. “Разбрах, че това е нещо което ме вълнува. Не съм и подозирал, че ще ме зариби така”, признава той.

“Зарибяването” скоро се превръща в силно желание за споделяне на човешки истории чрез визуално изкуство. Деян започва да учи кино в Нов български университет, а академичният път го среща със сродни кино-ентусиасти с които намира общ път в режисурата. “Започнахме да правим неща заедно, да се разрастваме с нови хора. Все по-добре се сработвахме с всеки следващ филм.”

Първият му “пробив” в режисурата идва с 5-минутния филм “20:02”. “Снимахме само в една нощ с двама актьори. Беше по-скоро упражнение, отколкото филм.” Така, от първото си “упражнение” за една нощ Деян стига до десетки национални и международни филмови фестивали, както и до новия му филм “Байкал“.

Вдъхновението за „Байкал“ Деян намира в дълбоко лична история. “Преди време мой приятел от детството ми призна, че е гей. Самият процес на създаване на филма беше като отговор на въпроса “Кой си всъщност?“ и колко показваш от това което си.” Въпросът “Кой си всъщност?” е част от посланието на филма, а за Деян “най-приятно е когато то се разбира”. “Успешната комуникация с публиката е най-хубавото усещане, след като завършиш филм”, добавя режисьорът.

Създаването на пълнометражен филм е следващото му голямо предизвикателство. “Ще стане по един или друг начин. Още съм в играта!”

XS
SM
MD
LG