Връзки за достъпност

Извънредни новини

Веселин Овчаров, който лети заедно с птиците


Веселин Овчаров
Веселин Овчаров

“Като порасна ще летя като Супермен!” За много от нас така звучи несбъднатата ни детска мечта. За българския Супермен и парапланерист Веселин (Весо) Овчаров обаче детските мечти се превръщат в постижими реалности. Наскоро той постави нов национален рекорд за най-дълъг полет с парапланер - 480 километра прелетяни над Бразилия.

Весо се подготвя за полета в продължение на две седмици преди “големия ден”. “Летяхме по повече от 400 километра на ден - това са десет часа неистова умора”, разказва той пред Свободна Европа. Чак на третия ден от изпитанието той стъпва на земята с нов личен и национален рекорд.

Всяко голямо постижение в парапланеризма обаче върви ръка за ръка с рискови ситуации. Това което помага на Весо да запази спокойствие е добрата физическа подготовка и екипът му, който по всяко време следи полета със сателит, споделя той. “Много често сме притеснени и уплашени във въздуха, това е състояние което не спира”.

Весо обаче не позволява страха да бъде пречка за постигане на мечтите му. “Няма моменти в които да се разколебавам от основата си цел”, казва той. А най-голямо удовлетворение получава от преодоляване на трудностите по време на полет. “Това е едно лично постижение, което нито парите, нито славата могат да дадат”.

Страхът изчезва, но не и стремежа на Весо към полет с птиците. “Там горе” красотата не може да се опише даже и с рисунка, споделя той. Летейки срещу залеза и сред птиците, Весо се чувства свободен: “Знаеш, че говориш един общ език с природата. Това е уникално.”

Дори и стъпил на земята, Весо не спира да търси и намира свобода. В северната част на Бразилия той се среща с новото си “семейство” - местните жители, които след полет го посрещат с вода, храна и гостоприемство. “Въпреки че сме на края на света, преследващи някаква мечта, виждаме колко малко му трябва на човек да е щастлив”, казва той.

Страстта към летене с парапланер сполита Весо неочаквано. Той се “впуска в непознатото” още като студент в Националната спортна академия, а от тогава е носител на няколко национални и един световен рекорд по акробатичен парапланеризъм. “Винаги ми е било любопитно да пробвам неща, които другите не искат”, казва той. Досега парапланеризмът е дал възможност на Весо да прелети над десетки кътчета в Европа и отвъд, сред които Чили, Хималаите, Пакистан и Перу.

Десетки приказни пейзажи и още едно национално отличие по-късно, Весо се изправя пред поредното приключение - този път в Бразилия. Той не се отказва от голямата си цел да “пребори” 500 прелетяни километра, доближавайки се до световния рекорд. “Знам, че мога повече и че мястото предлага по-добри възможности”, казва той.

Адреналинът и емоцията от успешен полет нямат достойно сравнение, споделя Весо. Той съветва всеки ентусиаст да пребори страха си от “пробване” и да се впусне в полет с птиците. “Няма образование, съвет или информация, които да заместят преживяването от първа ръка”, казва Весо.

Пред Весо хоризонтът е безкраен, възможностите - също. “Щастието за мен е свободата да се водя от сърцето си изцяло, а не от перспективи, ангажименти и отговорности. Това е един баланс, който всеки трябва да намери за себе си.”

XS
SM
MD
LG