Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Би било историческо събитие за Аризона". Може ли да падне бастионът на републиканците


Щатът Аризона вече трети ден очаква резултатите от изборите за президент. Въпреки че е бастион на републиканците, там сега е напът да се случи нещо, което не се е случвало от 1996 г. - да спечели кандидат на демократите.

Привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп през последните часове протестират, настоявайки, че очертаващата се победа на Джо Байдън е "открадната". Още преди вота имаше редица демонстрации срещу очертаващата се развързка щатът да бъде спечелен от демократ за първи път от 25 години насам.

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън води срещу кандидата на републиканската партия Доналд Тръмп. Броенето обаче продължава.

"Демографията е различна"

“Тази година всичко обаче става още по-бавно”, казва в интервю за Свободна Европа проф. Бил Силкок от Аризонския държавен университет. Това се дължи на призива на Тръмп неговите поддръжници да не пускат предварително бюлетината си по пощата, а да отидат на място в избирателна секция.

“Някои го направиха дни преди изборите, а други в самия ден на вота”, казва Силкок и допълва, че в различните щати изборните правила не са еднакви "и дори предварително получените гласове не могат да бъдат отворени предварително, което иначе би улеснило преброяването".

В Аризона близкият брой гласове в президентската надпревара допринася за липсата на ясен резултат до момента. Въпреки че не всички гласове трябва да бъдат преброени, за да се прогнозира победител, медиите все още са предпазливи.

Промяната в демографията е една от основните причини за промяната в нагласите в Аризона, смята Силкок. "Все повече млади хора се местят тук от Калифорния, идват много латиноамериканци. От 1996 г. досега вече имаме едно ново поколение, което може да гласува", казва той. "Все пак предвид многото бюлетини още не е изключено Тръмп да вземе щата, но ако Байдън спечели, това е историческо събитие".

Вдовицата на републиканския сенатор от Аризона Джон Маккейн, който открито критикуваше Тръмп, води кампания срещу настоящия президент. “Синди Маккейн имаше много телевизионни клипове, с които агитираше за Байдън.

Един окръг има думата

В Марикопа - един от окръзите в щата, поддръжници на настоящия президент излязоха на протест. Те изкараха часове скандирайки пред избирателната комисия, където се броят бюлетините.

“Светът гледа примера на Аризона, президентът гледа примера на Аризона”, скандира от мегафон пред събралите се демонстранти Алекс Джоун, известен сред местните и в медиите като поддръжник на конспиративни теории. “Няма да им дадем да ни откраднат победата", каза той.

Само в окръг Марикопа около 175 000 са гласували предсрочно, съобщи Адриан Фонтес от местната избирателна комисия. В щата има още 15 окръга с общо 4,3 милиона жители.

Марикопа обаче е ключовото място. Повече от 1,8 милиона бюлетини са пуснати, което представлява близо 72% от общия брой избиратели, се казва в съобщение местната избирателна комисия. Най-големият окръг има около 204 000 все още непреброени бюлетини.

Аризона често е последна

На президентските избори през 2016 г. категоричната победа на Тръмп в страната беше станала ясна още преди Аризона да обяви крайните резултати.

По това време общо три щата не бяха обявили победителя- Аризона, Мичиган и Ню Хемпшир, но преднината на републиканеца на други места беше определила новия президент на САЩ. Два дни след вота през 2016 г. стана ясно, че в Аризона Тръмп печели убедително в състезанието с Хилари Клинтън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG