Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови мерки в София: деца в молове само с пълнолетен придружител, коридори за пазаруване на възрастни


Нови мерки влизат в сила в София заради високия брой нови случаи на COVID-19, съобщи кметът Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

От събота са забранени посещенията в молове на непълнолетни без възрастен придружител. Това решение е взето от софийския оперативен щаб и е съгласувано с ръководствата на търговските центрове, които са съобщили за „сериозни затруднения в контрола на групите от тийнейджъри“, се казва в публикацията на кмета.

Между 10 и 12 часа в хранителните магазини ще има „зелени коридори“ за пазаруване на хора над 65-годишна възраст, което значи, че останалите хора няма да могат да пазаруват в този часови пояс.

Ще се създаде организация за преглеждане на хора с грипоподобни симптоми в част от Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ, бившите поликлиники), съобщи още Фандъкова. Целта е да се облекчи работата на големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи.

Директорите на ДКЦ в рамките на седмица трябва да обособят зони за клинични прегледи, в които екип от лекар, медицинска сестра или лаборант да извършват прегледи и при нужда да правят кръвни изследвания и антигенен тест за коронавирус. Пациентите трябва предварително да са разговаряли с личните си лекари и да имат направление за нужните изследвания.

За последното денонощие с коронавирусна инфекция са диагностицирани 3754 души в България, като най-много са новите случаи в София-град (1264). Много болници съобщиха през последната седмица за изчерпан капацитет за прием на пациенти с коронавирус, а столичната Спешна помощ беше подпомогната от екипи на МВР заради невъзможност да се справи с всички сигнали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG