Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканци осъдиха твърденията на Тръмп, че победата му в изборите е “открадната”


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Представители на Републиканската партия в САЩ осъдиха твърденията на президента Доналд Тръмп, че изборите, в които той се бори за втори мандат, са фалшифицирани. Новините идват преди да е завършило преброяването на бълетините в четири ключови щата, в които води кандидатът на демократите Джо Байдън. В последните 12 часа Байдън утрои преднината си в два от тези щати и я запази в трети, като с това се приближи до победа в изборите.

Веднага след края на изборния ден Тръмп заяви, че е победител в изборите, но успехът му може да бъде “откраднат”. В последвалите дни, в които Байдън започна да затвърждава успеха си, Тръмп заговори за победа, която му е вече открадната, но не посочи доказателства за твърденията си. Републиканците заведоха и съдебни искове, отнасящи се до преброяването на гласовете в някои щати. По-спешните от тях вече бяха отхвърлени.

Тръмп има право да иска повторно преброяване на гласовете и да призовава към разследвания за начина, по който е бил отчетен вотът, ако разполага с доказателства, каза сенаторът републиканец от Юта Мит Ромни. Но президентът “греши, като казва, че изборите са били фалшифицирани, корумпирани и откраднати", добави той.

Такива твърдения “подкопават каузата на демокрацията тук и по света, отслабват институциите, които са в основата на Републиката, и безразсъдно разпалват разрушителни и опасни страсти”, каза още Ромни, който и в миналото е критикувал действия на Тръмп.

По-рано тази седмица бившите губернатори на Охайо и Ню Джърси Джон Казич и Крис Кристи осъдиха прибързаните съобщения на Тръмп, че вече е спечелил изборите. “Това подкопава доверието в него самия”, каза Кристи. “Такова изказване не се очаква от някого, който заема [такъв висок] пост”, добави той.

Джон Болтън, който беше съветник по националната сигурност на президента, преди да го критикува в излязлата си наскоро книга, определи поведението на Тръмп след изборите като позорно. “Той хвърли съмнение върху цялата избирателна система и го направи с очевидното намерение да натрупа лични дивиденти”, каза Болтън пред Скай Нюз.

Повечето от останалите известни представители на Републиканската партия засега се въздържат от коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG