Връзки за достъпност

Извънредни новини

Речта на победителя. Джо Байдън постави на първо място борбата с COVID-19


Джо Байдън и Камала Харис на 7 ноември 2020 г. Часове по-рано стана ясно, че двойката на демократите е спечелила необходимите гласове в Електоралната колегия и ще влезе в Белия дом.
Джо Байдън и Камала Харис на 7 ноември 2020 г. Часове по-рано стана ясно, че двойката на демократите е спечелила необходимите гласове в Електоралната колегия и ще влезе в Белия дом.

Демократът Джо Байдън, който в събота вечерта беше приет за победител в президентските избори в САЩ, определи борбата с коронавируса за своя първа задача. В традиционна за страната реч на победителя Байдън каза, че ще създаде оперативен щаб, който да започне да прилага програмата му за противодействие на пандемията още от 20 януари 2021 - денят, в който избраният президент ще положи клетва и ще влезе в Белия дом.

"Направихме го, Джо!"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Думите на Байдън идват на фона на близо 10 млн. случая на COVID-19 в САЩ, регистрирани от началото на пандемията. Повече от 236 хил. американци вече загубиха битката с болестта.

Противодействието на пандемията беше в основата на предизборната кампания в страната, която е най-засегната от коронавируса в света. Президентът Доналд Тръмп е обвиняван в това, че от месеци подценява заплахата, излагайки на риск живота на американците.

Създаването на оперативния щаб за борба с коронавируса ще бъде обявено в понеделник, каза Байдън.

Време е за изцеление, каза още в речта си бъдещият президент. Той обеща на американците, че няма да дели щатите на червени и сини, а ще мисли само за Съединените щати.

Опонетът на Байдън в приключилите избори все още не е признал, че е загубил. Доналд Тръмп прекара голяма част от деня в събота в игра на голф и публикува туитове, оспорващи легитимността на целия изборен процес в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG