Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпадът е неминуем". Общинските болници предупредиха за "нонсенс" в управлението на кризата с коронавируса


Общинските болници са пред неминуем разпад. Това е заключение на Сдружението на общинските болници в България, чието ръководство се подготвя да подаде оставка. Ситуацията беше обяснена в интервю за БНР в неделя, дадено от председателя на сдружението д-р Неделчо Тотев.

Той поясни, че голяма част от общинските лечебни заведения най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). "При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. [Има] подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците", каза д-р Тотев.

Реакцията на Сдружението идва на фона на заповедта на Министерството на здравеопазването, с която всички болници в страната се задължават да отделят 10% от леглата си за лечение на болни с коронавирус. Заповедта беше издадена в отговор на втората вълна на пандемията в България, в която новозаразените с COVID-19 в рамките на едно денонощие започнаха да се измерват с хиляди.

Д-р Тотев определи като нонсенс изискването всички болници да приемат болни с COVID-19 и се аргументира с това, че не всички могат да реагират с адекватно лечение на точно това заболяване. "Кревати и помещения има, но не и хора, които да лекуват", каза той и предупреди, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG