Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Колко първи линии има в тази държава?" Протест на полицаите поиска 30% ръст на заплатите


Протестът на служителите на МВР в София, 8 ноември 2020 г.
Протестът на служителите на МВР в София, 8 ноември 2020 г.

Полицейски служители от цялата страна се събраха на протест в София с искане за по-високо заплащане. Те настояват за увеличение от 30% и отхвърлят предложения от кабинета ръст на заплатите с 15%. Аргументът им е в това, че се намират на първа линия на борбата с коронавируса, без да им е обещано увеличение като на всички останали, имащи сходен принос.

Протестът на полицаите започна в 13 часа между градинката "Свети Седмочисленици" и сградата на МВР. Той прерасна в шествие покрай Министерството на финансите и приключи пред бившия Партиен дом, където доскоро се провеждаха антиправителствените протести.

Новината идва в деня на професионалния празник на полицията, за който служителите на МВР бяха поздравени от премиера Бойко Борисов. Министър-председателят им благодари за усилията и посочи, че те са на първа линия в борбата с коронавируса, наред с лекарите.

Обръщението на Борисов беше прочетено пред протестиращите и освиркано. "Колко първи линии има в тази държава", попита пред демонстрантите председателят на синдикалната федерацията на полицейските служители Валентин Попов.

Правителството увеличи с 30% заплатите в 34 държавни администрации, които имат пряк досег с потенциални носители на заразата. За служителите на МВР обаче беше предложен ръст от само 10%, а впоследствие премиерът предложи допълнително увеличение от общо 5%. Синдикалните организации на работещите в МВР отхвърлиха това предложение.

"Процентът на увеличение на заплатите в системата на МВР е обвързан с финансовите възможности и ресурси на държавата и със ситуацията, в която се намира страната ни. Направеният към момента финансов разчет е за 15-процентно увеличение на основните заплати на всеки един служител, което заедно с полагаемите се различни добавки, реално ще доведе до значително по-висок ръст", каза в отговор министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

По думите му той води непрекъсната комуникация с Министерството на финансите, като във фокуса на разговорите не са само заплатите, но и условията на труд на служителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG