Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори за ремдесивир - лекарството срещу COVID-19


Ремдесивир е поредната дума, бързо навлязла в публичното пространство след началото на пандемията с COVID-19. Изказвания на експерти в медиите и публикации в социалните мрежи често обсъждат със завиден авторитет какво е това лекарство, кога трябва да се прилага и дали изобщо има някакъв ефект.

През октомври българското правителство поръча над 30 000 флакона от лекарството с пазарно име Veklury на стойност над 24 милиона лева. Разбираем е големият обществен интерес към ремдесивир, но е трудно да се отсее достоверната информация сред целия шум. Затова Свободна Европа събра фактите, в отговор на някои от най-често задаваните въпроси.

Какво е ремдесивир?

Ремдесивир е активната съставка в лекарството Veklury, което се произвежда от американския фармацевтичен гигант Gilead Sciences. Беше развит за лечение на пациенти с Ебола по време на вирусната епидемия в Африка, започнала през 2013 г.

През юни 2020 г. ремдесивир беше препоръчан от Европейската агенция по лекарствата за лечение на COVID-19, а през юли Veklury стана първото лекарство, одобрено за търговия и лечение на пациенти с коронавирус в Европейския съюз.

През октомври Gilead Sciences и Европейската комисия подписаха Рамково споразумение, което позволи лекарственият продукт да се осигурява за държавите-членки на ЕС. Две седмици по-късно Veklury беше одобрен за лечение на COVID-19 и в САЩ.

Има ли ефект Veklury при лечение на пациенти с COVID-19?

В световните научни среди няма консенсус за ефективността на лекарството с ремдесивир.

"Лекарственият продукт Veklury e разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата за лечение на COVID-19 при възрастни и юноши над 12 години с пневмония, които се нуждаят от допълнителен кислород", пише в сайта на организацията.

На 16 октомври Световната здравна организация каза, че тяхно клинично изпитване е установило, че лечението с антивирусния препарат има малък до нулев ефект върху вероятността пациентите, заразени с вируса, да оцелеят. Други изследвания, проведени на световно ниво, дават различни резултати.

На брифинг в Министерския съвет на 5 ноември министърът на здравеопазването Красимир Ангелов каза, че все още "няма специфичен медикамент за коронавирусната инфекция" и се надява такъв да бъде открит скоро.

"Нека всички български граждани, които имат симптоми, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството ремдесивир като панацея. Всеки един медикамент, който се прилага и участва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, има и странични ефекти, както и всеки един медикамент", каза той.

Как стига до нас?

През октомври България договори с Gilead Sciences закупуването на 32 593 флакона от лекарствения продукт, за период от шест месеца (октомври, ноември и декември 2020 г., и януари, февруари и март 2021 г.), се казва в отговор на Министерския съвет на въпроси на Свободна Европа.

Средствата, необходими за доставките за целия период, са в размер на 24,3 милиона лева, от които за 2020 г. са близо 5 милиона. Обявената от Gilead Sciences, производител на лекарствения продукт, цена за закупуване на лекарствения продукт е 675 лв. без ДДС (345 EUR без ДДС) и 810 лв. с ДДС за флакон.

"Осигуряването на лекарствения продукт в страната се осъществява от държавната компания "Бул Био-НЦЗПБ" по реда на сключен договор между Министерството на здравеопазването (МЗ) и производителя Gilead Sciences на база на подписаното от Европейската комисия Рамково споразумение с фармацевтичната компания, което важи за всички страни в ЕС, които са се присъединили към него", поясняват още от здравното министерство.

Кой го получава в България?

"МЗ разпределя количества ежеседмично, на база на направени заявки, след анализ на изразходваните количества, лекуваните пациенти, и без значение относно собствеността на лечебните заведения", се казва в имейла от пресцентъра на ведомството.

Регионалните здравни центрове в цялата страна събират информация от болниците, които лекуват пациенти с COVID-19, след което определят броя на флаконите, които трябва да се доставят до всяко лечебно заведение.

Решението, на кои пациенти да бъде предписано лекарството се взима от лекуващите им лекари.

Решението, на кои пациенти да бъде предписано лекарството се взима от лекуващите им лекари, които следват протоколи, разпространявани от здравното министерство. По думи на здравния министър Ангелов те се изготвят на база на световните критерии за използване на препарата и се обновяват постоянно, за да включват всички актуални данни в областта на лечение на коронавируса.

"Винаги лекарят преценява ползата и рискa от прилагането на всеки един медикамент. В терапевтичните схеми освен ремдесивир съществуват и други препарати с противовирусно действие", казва Ангелов.

Директорът на Инфекциозна болница в София проф. Татяна Червенякова каза, че ремдесивирът не е за всички, защото има своите показания за прилагане. В телефонен разговор със Свободна Европа тя обърна внимание на това, че се изисква информирано съгласие от пациентите, преди включване на лекарството в лечението им.

"Той (ремдесивир - б.р.) е токсичен при пациенти с бъбречни заболявания, с чернодробни заболявания. Една част от нашите пациенти са възрастни. Тоест има си показания. Не е за всички пациенти", каза тя.

Има ли достатъчно?

От здравното министерство казват, че осигурените количества са достатъчни за лечение на болните с коронавирус в страната.

"Нямаме недостиг на медикамента ремдесивир", каза здравният министър Костадин Ангелов на 5 ноември.

Проф. Червенякова от Инфекциозна болница в София казва, че има добра комуникация с районните здравни инспекции и периодичното доставяне на медикамента задоволява нуждите на управляваната от нея болница.

"Това, което е доставено на Инфекциозна болница и се доставя периодично, удовлетворява нашите нужди", допълни проф. Червенякова .

Мога ли да си го купя от аптеката?

Не, Veklury не може да бъде закупен от аптеката, защото не може да бъде прилаган извън болнични условия, уточняват от МЗ.

"Обръщаме внимание, че съгласно т. 4.2. от Кратката характеристика на продукта „употребата на Veklury е ограничена до здравни заведения за болнична помощ, в които пациентите могат да бъдат внимателно проследявани“.

Продуктът е в лекарствена форма концентрат за инфузионен разтвор, което налага приложението му изключително и само в лечебно заведение за болнична помощ от квалифициран медицински персонал. Не може да бъде продаван в аптека", уточняват от здравното министерство.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG