Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обединените арабски емирства разрешиха съжителството без брак


Жени разглеждат книги на фестивал на книгата близо до Дубай, 4 ноември 2020 г.
Жени разглеждат книги на фестивал на книгата близо до Дубай, 4 ноември 2020 г.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) разрешиха съжителството без брак и отмениха закон, който позволява да се извършват "престъпления на честта" - израз, под който се разбира насилие над жени, опозорили семейството си. Мерките са част от реформа на наказателния кодекс, съобщи Асошиейтед прес.

До момента ОАЕ забраняваха живота под един покрив на хора от различен пол, ако те не са роднини, а "убийствата на честта" се наказваха с максимум 15 години затвор, вместо с по-тежките и смъртни присъди, които законодателството предвиждаше за извършване на аналогични престъпления, лишени от етикета "за честта".

Новите мерки практически премахват законодателните елементи, свързани с шариата. Те бяха одобрени от президента на страната шейх Халифа бин Заид ал Нахаян.

С промените се облекчават и наказанията за консумация на алкохол, декриминализира се самоубийството и се налагат по-тежки наказания за изнасилване и сексуален тормоз. Изнасилването на малолетни и непълнолетни, както и на лица с понижени умствени способности, вече ще се наказва със смърт.

В дела за развод или наследяване пребиваващите в ОАЕ чужденци, които са 90 процента от населението, вече могат да поискат да се прилагат законите на техните страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG