Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жена, сенатор, прокурор. Коя е Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ


Камала Харис
Камала Харис

В биографията ѝ думите „първата на поста…“ се срещат често. Тя е първата жена главен прокурор на Калифорния. Тя е едва втората цветнокожа жена сенатор и третата жена, номинирана за вицепрезидент. Сега Камала Харис е на път да се превърне в първата жена вицепрезидент на САЩ и първия цветнокож човек на този пост.

Сенаторът от Калифорния Камала Харис се яви като кандидат на демократите за вицепрезидент на САЩ на изборите на 3 ноември заедно с Джо Байдън. Двойката вече събра минималния необходим брой гласове в Електоралната колегия, която трябва да посочи следващите президент и вицепрезидент на САЩ, въпреки че броенето на гласовете в някои щати все още продължава.

„Тези избори са за много повече от Джо Байдън или мен. Те са за душата на Америка и нашата воля да се борим за нея. Имаме много работа пред себе си. Започваме“, написа Харис в профил си в Туитър след като бяха обявени резултатите от изборите в щата Пенсилвания, който осигури достатъчно гласове за нея и Джо Байдън.

Камала Харис е на 56 години. Тя е родена в Оукланд, Калифорния. Майка ѝ Шиамала Гопалан е биолог с принос в изучаването на рака на гърдата. Тя е от Индия и се мести в САЩ, за да следва в Калифорнийския университет в Бъркли. Там се запознава с Доналд Харис, който през 1961 г. се мести от Ямайка, за да учи икономика. По-късно той става професор в Станфордския университет. Камала (от санскрит „цвят на лотос“) се ражда на 20 октомври 1964 г.

Камала Харис завършва политически науки и икономика в Университета Хауърд, а след това и право в Калифорнийския университет.

Камала Харис завършва политически науки и икономика в Университета Хауърд във Вашингтнон, а след това и право в Калифорнийския университет. След това работи като прокурор в Сан Франциско, а по-късно и като главен прокурор на щата Калифорния. Тя е първата цветнокожа жена на тази позиция.

През 2016 г. Камала Харис е избрана за сенатор от Калифорния и встъпва в длъжност следващата година. Тя е втората тъмнокожа жена в историята, избрана за сенатор.

На тази позиция Камала Харис критикува политиките на президента Доналд Тръмп. Начинът, по който задава въпросите си по време на изслушвания в Сената, включително на бивши членове на администрацията на Тръмп и на собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг, напомня прокурорски разпит, пише Ню Йорк таймс. Този стил ѝ печели критици, но и поддръжници.

Камала Харис се кандидатира за номинацията на Демократическата партия за президент, но не събра широка подкрепа. След като Джо Байдън беше избран за кандидат на демократите, Камала Харис беше поканена за кандидат за вицепрезидент. Тя е третата в историята на САЩ жена, която получава номинация за вицепрезидент след Сара Пейлин през 2008 г. и Джералдийн Фераро през 1984 г.

По време на кампанията Харис обръщаше внимание на проблемите на цветнокожите хора и на имигрантите в САЩ. Тя често споменаваше своите индийски корени по време на предизборни прояви и изразяваше уважение към наследството на цветнокожи жени, които са се борили в миналото за граждански права. „Не ни учат често на техните истории“, каза тя през август. „Но като американци, ние сме изградили всичко на раменете им.“

Досега цветнокож човек не е бил вицепрезидент на САЩ. Първият чернокож президент беше Барак Обама, който управляваше между 2009 и 2017 г. Джо Байдън беше негов вицепрезидент.

Фактът, че Камала Харис има корени в Индия и Ямайка, предизвика реакции в тези държави.

Индийският президент Нарендра Моди, който публично подкрепяше Доналд Тръмп, поздрави Харис за успеха ѝ и добави, че победата ѝ е повод за „огромна гордост“ за всички американци от индийски произход. „Убеден съм, че оживените връзки между Индия и САЩ ще станат още по-силни с Вашата подкрепа и лидерство“, написа той в Туитър.

Премиерът на Ямайка Андрю Холнес каза, че избирането на Харис е „гордост“ за страната му. „Америка ще има първата жена вицепрезидент в лицето на Камала Харис и ние сме горди, че тя има ямайско наследство“, каза той.

Други чуждестранни лидери също отбелязаха историческата победа на Харис. Ангела Меркел, която е първата жена канцлер на Германия, поздрави Харис и Байдън. Британският премиер Борис Джонсън също отбеляза „историческото постижение“ на Харис.

"Направихме го, Джо!"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG