Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19: Pfizer и BioNTech са готови с ваксина, предпазваща 90% от хората


Първата ваксина срещу коронавируса ще може да защити от заболяването повече от 90% от хората, съобщи Би Би Си като се позова на съобщение на създателите й - компаниите Pfizer и BioNTech. Откритието им е било тествано върху 43 500 души в шест различни държави и не е дало повод за безпокойство от странични ефекти.

Двете компании ще кандидатстват за одобрение в условията на спешност и се надяват, че ваксината им ще може да се използва преди края на ноември 2020 г.

Пандемията от COVID-19, която беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) през март тази година, се разпространява по-бързо и по-лесно от повечето заболявания включително и заради липсата на лечение и ваксина.

До този момент учените по света са разработили над 10 възможни ваксини, които се намират в последните етапи на необходимото тестване, но тази, за която съобщават Pfizer и BioNTech, е първата, от която има резултати.

Разработването й е резултат на "напълно експериментален подход", пише Би Би Си. Той включва и инжектиране на част от генетичния код на самия вирус, за да се "тренира" имунната система.

За да подейства ваксината, са нужни две дози, приети в разстояние от три седмици. Тестовете, извършени в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция са показали, че 90% от хората са придобили имунитет от COVID-19 седем дни след втората доза.

50 млн. дози ще бъдат готови до края на тази година, а около 1.3 млн. други - до края на 2021 г.

Новата ваксина е обвързана с едно технологично усложнение и с едно неизвестно. Тя трябва да се съхранява на много студено място, като температурата не бива да се покачва над минус 80 градуса по Целзий. Не е известно и за колко дълго време ваксината ще осигурява имунитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG