Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 7% от съдиите са заразени или контактни. Председателите на съдилища ще могат да отлагат дела


Председателите на съдилища в България вече сами могат да взимат решения за отлагане на дела, забрана на публични заседания и да затварят частично съдебните сгради заради твърде много заразени или карантинирани съдии и съдебни служители. Такава възможност записа във вторник Съдийската колегия на ВСС в правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия от коронавирус.

Това стана на фона на официална информация, цитирана от специализирания сайт „Лекс“, според която над 7% от всички съдии в страната са изолирани заради COVID-19 или карантинирани, защото са били контактни със заразени. Справка от районните, окръжните, административните, апелативните и върховните съдилища показва, че съдиите с положителни PCR тестове са 84, а контактните – 71.

Най-много заразени с коронавирус магистрати има в Административен съд София-град – 7, следват Софийският районен съд с 6 заразени и един под карантина, Софийският градски съд с 5 заразени и 8 карантинирани и Специализираният наказателен съд с трима заразени. Във Върховния касацинен съд има двама позитивни и седем карантинирани, а във Върховния административен съд – двама заразени и един по карантина.

Поправката в правилата за работа на съдилищата предвижда при частично затваряне на съдебни сгради заради твърде много случаи на коронавирус да продължи разглежданите на следните категории неотложни производства:

 • наказателни дела, по които има задържани обвиняеми и подсъдими;
 • дела за издръжка, за родителски права върху непълнолетни деца и срещу уволнения;
 • молби за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, искания по Семейния кодекс и за назначаване на особен представител;
 • дела за защита от домашно насилие;
 • производства по несъстоятелност;
 • искания за настаняване за принудително лечение в психиатрични клиники;
 • дела за осниновяване;
 • казуси, за които законът предвижда срок за разглеждане, по-малък от един месец;
 • други дела по преценка на председателя на съответния съд, прокуратура или министъра на правосъдието.

Миналата седмица депутатите приеха промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат, че „при усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати“. Възможният срок за отсрочване на дела обаче не може да е по-дълъг от 14 дни.

Когато промените в закона бъдат обнародвани в Държавен вестник, тогава и правилата на Съдийската колегия ще претърпят корекция, като се посочи изрично 14-дневният срок, стана ясно на заседанието във вторник. Наред с това кадровиците промениха и някои от текстовете в правилата, отнасящи се до работата на съдиите и служителите.

Според справката, цитирана от специализирания сайт „Лекс“, през октомври 184 дела са били отсрочени заради пандемията от коронавирус. Причините за отсрочването на делата са не само заразен или контактен съдия, а и положителни тестове на съдебни заседатели, адвокати, страни, вещи лица, свидетели, или извършване на дезинфекция в сградата.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG