Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещата там трябва да се променят". Атанас Мангъров поема COVID отделението в Инфекциозна болница


Доц. Атанас Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Един от най-активните критици на досегашните правителствени мерки срещу разпространението на коронавирусната епидемия в България – доц. Атанас Мангъров, поема ръководството на отделението за лечение на COVID-19 в Инфекциозна болница в София. Това съобщи във вторник здравният министър Костадин Ангелов.

Новото назначение на Мангъров е станало факт, след като той сам е изявил желание да се включи активно в борбата със заразата. Досега той ръководеше детската клиника в Инфекциозна болница.

„Проведох разговор с доц. Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавируса. Той пое този ангажимент. Важно е всеки лекар да се включи в борбата с COVID-19“, коментира министър Костадин Ангелов.

„Сам поисках, защото нещата там трябва да се променят малко по отношение на лечението, продължителността на престоя, на мерките за изолация и предпазване“, добави пред медиите Мангъров, подчертвайки, че „всичките тези мерки със забулвания са в значителна степен безсмислени“. Според него в условията на тази пандемия „трябва да се действа по същия начин, при който се действа при всяка нова респираторна инфекция“.

„Най-близкият пример за това е начинът, по който се действаше, когато беше епидемията от „свински грип“. Не би трябвало да бъде нищо по-различно. Аз ще спазвам всички правила, които са наложени там, но ще се опитам от вътре малко да ги променя“, заяви лекарят без да влиза в конкретика.

Мангъров за пореден път сподели мнението си, че коронавирусната инфекция „не е особено опасна“ и неизбежно ще мине през всички хора по целия свят. Към момента пациентите, настанени в Инфекциозна болница, са в стабилно състояние и новият ръководител на COVID отделението лично ще се включи в лечението на част от тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG