Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уроци за избори. Стейси Ейбрамс и нейната "честна битка"


Стейси Ейбрамс
Стейси Ейбрамс

През 1992 г. Бил Клинтън печели с 1 милион и 8 хиляди гласа в щата Джорджия – с 13 хиляди повече от опонента си Джордж Х. У. Буш. Победата е значима, защото този щат отива при демократите, след като на два поредни президентски вота е печелен от републиканците.

Това се случва преди 28 години и дълго време остава последната победа за представител на Демократическата партия в този щат. Дори силно популярният Барак Обама не успя да триумфира в Джорджия по време на двете си кампании за Белия дом през 2008 и 2012 г.

Броенето в този южен щат все още продължава. При 99 на сто отчетени бюлетини, Джо Байдън има преднина с около 14 хиляди гласа пред Доналд Тръмп. Прогнозите са, че традиционната победа за републиканците в Джорджия този път ще им се изплъзне.

Медии и анализатори в САЩ определиха това като една от най-големите изненади от изборите, а като основна причина беше посочено едно име – Стейси Ейбрамс.

Коя е тя, защо работата ѝ се оказа толкова важна и от какво значение може да бъде тя за бъдещето на Демократическата партия? Отговорите са в следващите редове.

Уроците от претърпените загуби

Възпитаничката на Йейл Ейбрамс дълги години работи като адвокат по данъчно право, а през 2007 г. се кандидатира за Камарата на представилите в Джорджия. Тя печели надпреварата, което й дава и първия политически пост в кариерата.

По-късно тя се издига до лидер на малцинството в щатския парламент, а по време на мандатите си става известна като противник на повишаването на данъците, с промени в наказателните закони и с финансиране на програми за публичен транспорт.

Голямата крачка напред тя прави през 2018 г., когато се кандидатира за губернатор.

Голямата крачка напред тя прави през 2018 г., когато се кандидатира за губернатор, превръщайки се в първата афроамериканка в историята на САЩ, която го прави. Подкрепата си за нея дават високопоставени фигури в Демократическата партия, като бившият президент Барак Обама и сенатор Бърни Сандърс.

През 2018 г. тя губи с 55 000 гласа от тогавашния щатски държавен секретар Браян Кемп. Ейбрамс не признава загубата си и обвинява представителя на републиканците, че в последните години, в които е заемал поста си, е направил така, че близо 1 милион жители на щата да бъдат извадени от избирателните списъци заради “неактивност“ или грешка. Голяма част от тях се оказват тъмнокожи, което повлиява при вота в щата, в който 32% от населението е съставено от афроамериканци.

Да регистрираш 800 000 души за изборите

Вместо да се откаже от политиката, след загубата на изборите за губернатор Ейбрамс заявява, че няма как да изостави всички 1.9 млн. души, гласували за нея, и се захваща за работа.

По време на кампанията си и при анализа на загубата Ейбрамс установява, че всъщност тя и съпартийците й са допуснали голяма стратегическа грешка при решението къде да съсредоточат действията си.

Затова още през 2018 г. тя основава организацията “Нов проект за Джорджия“, който цели да увеличи избирателната активност, като помага и насърчава хората да се регистрират за изборите.

След загубата в губернаторската надпревара тя основава и “Честна битка“.

След загубата в губернаторската надпревара тя основава и “Честна битка“ (Fair Fight) - организация, която се занимава с обучението на екипи, които да следят в цялата страна за нарушения на избирателните права на гражданите.

През 2019 г., в разгара на подготовката за президентските избори, тя успява да убеди колегите си демократи, че основната част на усилията им не трябва да отива за убеждаването на колебаещото се бяло население на средна възраст, а към младите тъмнокожи, които са аполитични и нямат желание да гласуват.

Кампанията в Джорджия успява и близо 800 000 души се регистрират за изборите в щата преди изборите през 2020 г.

По данни на Гардиън, които цитират Университета във Флорида, във вота са участвали близо 1 млн. души повече, отколкото през 2016 г.

“Всъщност данните за демографските промени постоянно са били пред очите на всички. Тя предвиди това. Въпросът беше, че никой не искаше да погледне данните“, обяснява демократът Джен Джордън.

След 2020 следва 2021 г.

Въпреки че победата на Байдън все още не е официална, Ейбрамс, която беше и в списъка с потенциални номинации за заместник на избрания за президент, вече има сериозен повод да празнува. В Джорджия битката за двете места в Сената отива на балотаж през януари - нещо, което се отчита като сериозна изненада.

При евентуална победа на балотажите в началото на 2021 г., демократите имат възможност да достигнат до превес или равенство с републиканците в Сената. Равният брой места може да позволи на бъдещия вицепрезидент Камала Харис, която по право има глас в горната камара на Конгреса, да бъде решаваща за всички закони, които се инициират от президента и така републиканците да загубят контрол.

Вместо да празнува обаче, само за 2 дни Ейбрамс започна кампания и успя да събере 3.6 млн. долара, за да продължи дейността си по информиране на гласоподавателите и защитата на техните права преди ключовите балотажи в щата. Битка, която на пръв поглед е обречена в щат, който има двама републикански сенатори, републикански губернатор и местен парламент, доминиран от републиканците.

“Започваме отрано и смятаме, че няма значение дали си бял или чернокож, а става въпрос за формиране на коалиция, в която влизат както цветнокожи, така и бедни, хора с увреждания, хора в неравностойно положение, маргинализираните групи. В същото време оставаме верни на цялата си дейност и няма да изчакваме идването на избори, както и приключването на гласуването, за да оценим тяхното значение“, каза Ейбрамс.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG