Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън избра специалист по борба с вируси за началник на кабинета си


Рон Клайн (вляво) и избраният за президент на САЩ Джо Байдън
Рон Клайн (вляво) и избраният за президент на САЩ Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън планира да назначи бившия си съветник Рон Клайн за началник на кабинета на Белия дом, предаде Ройтерс. Клайн е близък до Байдън и беше негов съветник по време на мандата му като вицепрезидент. През 2014 г. Клайн беше координатор за борбата с вируса на ебола, а сега се занимава с проблемите, свързани с коронавируса.

"Рон винаги е бил много ценен за мен през годините, през които сме работили заедно “, каза Байдън в изявление. „Неговият богат, разнообразен опит и способността му да работи с хора от целия политически спектър са точно това, от което ще се нуждая в Белия дом, когато се противопоставим на кризата и обединим страната ни отново“, допълни Байдън. Самият Клайн определи това като "най-голямата чест в живота" му.

59-годишният Клайн беше външен съветник на Байдън по време на президентската кампания, особено по отношение на коронавируса. Преди това беше негова "дясна ръка" в Белия дом, когато Байдън беше вицепрезидент в мандата на Барак Обама.

Клайн е и яростен критик на действията на настоящия президент Доналд Тръмп във връзка със справянето с пандемията от коронавирус. По време на президентската кампания той записа видео, в което посочи подробно какви според него са грешките на администрацията на Тръмп за справянето със ситуацията.

Доналд Тръмп междувременно се появи за първи път публично след вота на трети ноември. Той участва в церемония по полагане на венец на гробището Арлингтън по повод Деня на ветераните. В дните след вота Тръмп се обръща към американците единствено чрез Туитър.

Републиканецът Тръмп не е признал поражението си след изборите. Американските медии прогнозираха, че Байдън получава необходимите 270 гласа в Електоралната колегия. Тръмп се закани, че ще заведе дела, с които да оспори част от резултатите.

Окончателното преброяването на гласовете не е приключило във всички щати. Късно в сряда стана ясно, че Тръмп побеждава в щата Аляска, предаде Ройтерс. Междувременно в щата Джорджия започна ръчно преброяване на всички бюлетини заради малката разлика в гласовете между Тръмп и Байдън от 14 111 гласа.

Резултатът към момента е 279 електорални гласа за Байдън срещу 271 за Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG