Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината деца вече учат онлайн. Обмислят се редуване в клас и задължителни маски


Към четвъртък 45 процента от учениците в България са на обучение в електронна среда от разстояние. Това е в резултат на решения на областните и общинските щабове, както и "на разрешеното от мен електронно обучение на 130 училища", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Пред журналисти в София той съобщи, че в момента 1300 училища в страната не са се сблъсквали изобщо с коронавируса. Това са малко повече от половината от всичко 2400 училища в България.

Последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов казва, че училища от така наречената червена зона в страната преминават към онлайн обучение. Мярката важи за учениците от 5-и до 12-и клас и ще става с разрешение от министъра на образованието.

Образователният министър каза, че се обмисля редуване на учениците, които да са в присъствено или електронно обучение, като то ще зависи от отделните класове. "Предложили сме примерни графици, за да не се наложи едни и същи ученици до януари, февруари, март да са само на обучение в електронна среда", каза Вълчев, цитиран от БТА.

"Не сме съгласни да се излезе в обучение в електронна среда до края на учебната година, защото това ще бъде проблем за образователното развитие на голяма група ученици, и категорично не обмисляме такъв вариант", каза още Красимир Вълчев.

Затова в министерството сега обсъждат кога и за колко, и кои ученици, могат да учат ефективно в електронна среда.

Красимир Вълчев коментира още, че учениците трябва да могат да се връщат в клас и "ако цената за това е носенето на маски, ще го вземем това решение".

Той каза, че ще продължава да настоява да има редуване на учениците, които ще са на присъствено обучение в клас, като децата от началния етап (от първи до четвърти клас) трябва в краен случай да преминават на електронно обучение.

В момента най-много ученици на дистанционно обучение има в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен и Русе.

"В училище ми е по-добре". (Не)възможното дистанционно обучение
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG