Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналист на Радио Свободна Европа беше убит в Афганистан


Взривената кола на Илияс Дайе
Взривената кола на Илияс Дайе

Журналистът на Радио Свободна Европа Илияс Дайе беше убит в южната афганистанска провинция Хелманд, след като избухна бомба, прикачена към неговия автомобил.

Организацията на обединените нации (ООН), афганистанските власти и западните правителства окачествиха убийството като "атака срещу свободата на словото". Говорител на губернатора на провинцията съобщи, че убийството е извършено в Лашкар Гах – столицата на провинцията, с т.нар. лепкава граната. Трима души са били ранени, сред които братът на журналиста и едно дете.

Никой не е поел отговорност за нападението. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид нито отрече, нито потвърди участието на групировката в "инцидента, който ще се разследва".

33-годишният Дайе работи за Радио Свободна Европа, което в азиатската държава се нарича Радио Свободен Афганистан, известно като Радио Азади. „Шокирани и натъжени сме от загубата на нашия смел и всеотдаен колега, който никога не се колебаеше да предава новините от родната си провинция Хелманд“, каза изпълняващата длъжността президент на Радио Свободна Европа Дейзи Синделар.

"Неговото убиство е ужасен акт, който разрушава едно младо семейство и лишава Афганистан от талантлив репортер, който показва промените, които текат в неговата страна. Нарастващата заплаха от насилие срещу журналисти трябва дълбоко да разтревожи всички, които са ангажирани със сигурността и бъдещето на Афганистан", каза още Синделар.

Говорителят на президента на Афганистан осъди убийството, което според него е "дело на враговете на свободата на изразяване и медиите" в страната.

Рос Уилсън, който е висш американски дипломат в Кабул, също осъди атаката. "Това е поредната атака срещу свободата на печата. Тези нападения срещу журналисти трябва незабавно да спрат", написа той в Туитър.

На 7 ноември при подобна атака в Кабул беше убит телевизионен журналист, а през май други двама представители на медиите загинаха, след като микробусът им попадна на крайпътна бомба.

Насилието и хаосът в Афганистан продължавата през последните месеци, дори на фона на преговорите между представители на правителството и талибаните, които се проведоха в Катар в опит да сложат край на продължаващата десетилетия война в Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG