Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма доказателства за измами на изборите за президент на САЩ, казаха изборни служители


Няма данни за нарушения при отчитанто на гласовете, казаха в изявление висши американски федерални и щатски служители
Няма данни за нарушения при отчитанто на гласовете, казаха в изявление висши американски федерални и щатски служители

Няма доказателства, че резултатите от изборите за президент на САЩ са манипулирани или компрометирани, казаха в изявление висши американски федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите.

Изявлението отхвърля необоснованите твърдения на президента Доналд Тръмп и някои представители на републиканците, че победата на кандидата на демократите Джо Байдън е резултат от изборни измами.

Байдън до момента събира 290 гласа в Електоралната колегия, която ще трябва да избере следващия президент на САЩ. За победа са необходими 270. Последните обявени резултати са от Аризона, където Байдън спечели. Доналд Тръмп досега събира 217 електорални гласа. Последният щат който обяви, че мнозинството гласоподаватели са гласували за Тръмп, е Аляска. Все още няма окончателни резултати от Джорджия и Северна Каролина.

„Няма доказателства за изтрити или загубени гласове, променени гласовете или компрометирана по някакъв начин система за гласуване“, се казва в обръщението, разпространено от Агенцията по киберсигурност и сигурност на инфраструктурата към Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. „Изборите на 3 ноември бяха най-сигурните в американската история.“

Сред авторите на изявлението са председателите на Националната асоциация на председателите на изборни комисии и Националната асоциация на секретарите на щатите, които организират изборите на щатски ниво. Изявлението е подписано координационния съвет на доставчиците на оборудване за изборите.

Изявлението беше публикувано часове след като Доналд Тръмп сподели в Туитър твърдение, че са „изтрити“ 2,7 милиона гласа и стотици хиляди са „прехвърлени“ от него към Байдън в Пенсилвания и други ключови щати, където настоящият президент загуби изборите.

„Макар да знаем, че има много неоснователни твърдения и възможности за дезинформация относно процеса на нашите избори, можем да ви уверим, че имаме най-голямо доверие в сигурността на нашите избори и вие също трябва [да имате доверие]. Когато имате въпроси, обърнете се към длъжностните лица, които управляват изборите", се казва в изявлението на висшите американски федерални и щатски избирателни служители.

След като големи американски медии обявиха победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ на 7 ноември, Доналд Тръмп започна съдебни битки в няколко щата и заговори за изборни измами, без да предостави доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG