Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Диктатурка трябва". Защо Михаил Мирчев беше обвинен от студенти в расизъм


Mihail Mirchev, Sofia University, screenshot online lecture
Mihail Mirchev, Sofia University, screenshot online lecture

Група студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" написаха отворено писмо, в което обвиняват преподавателя по социология проф. Михаил Мирчев в ксенофобия, расизъм и използване на език на омразата по време на лекции. Той отрече тези “извадени от контекста фрази”, а самият университет започна проверка.

Лекциите на преподавателя по “Социална работа с етно групи” са качени в Ютюб, където са станали достояние и на студенти, на които той не преподава. В тях социологът говори за “антибългарски малцинства” и опасността България да се превърне в “еврейска държава”. Мирчев казва, че имигрантите от Близкия Изток и Азия са "неспособни да учат" и са "годни само за някакъв много примитивен ръчен труд".

В отвореното писмо, адресирано до ръководството на Алма матер и до министъра на образованието, студентите искат професорът да бъде отстранен. “Програмата на курса и досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование”.

Стойо Тетевенски е студент от Юридическия факултет и е един от подписалите се под отвореното писмо. Пред Свободна Европа той каза, че е реагирал, защото не е могъл да повярва как това може да се случва по време на лекции.

“Този преподавател има самочувствието да качи лекциите си публично, ние затова сме реагирали по този начин. В тях говори как бежанци се внасят от Азия и Турция и профилът им в социалната пирамида бил като нашите цигани или “още по-злокачествен”, казва Тетевенски.

Може би, момичета, трябва диктатурка, диктатурка трябва.
проф. Михаил Мирчев

По време на една от лекциите, които са достъпни в интернет, студентка изказва мнение, че социалните помощи на ромите трябва да бъдат спрени. “Може би, момичета, трябва диктатурка, диктатурка трябва”, отговаря Мирчев, който е външен преподавател в Софийския университет.

Стойо Тетевенски е изгледал няколко негови лекции в Ютюб. “Всеки може сам да се убеди в това, което ние пишем в протестното писмо”, казва той.

“Неговите лекции представляват поредица от лъжовни, конспиративни и крайно десни твърдения. В тях няма наука. Той разделя хората на образовани и културни и “варвари” и “примитивни”, смята студентът.

Проф, Михаил Мирчев отхвърли тези обвинения. “Няма нищо обвинително от моя страна. Просто се търсят спецификите в различните общности от гледна точка на култура, поведение, културни модели и така нататък”, каза той в телефонно интервю за Свободна Европа. Според него думите му са извадени от контекста и “ако човек слуша лекциите, ще разбере”. Мотивира се с целите на курса и с това, че бъдещите социални работници ще общуват с хора, които имат проблеми с интеграцията, идентичността и агресията.

“Това, което цитират, не са дори мои фрази, не са мои изказвания, а са думички, извадени от контекста. Дори да съм казал съответните думички, вижте какъв смисъл ще закачате за тях и в такъв смисъл не е коректно”, каза Мирчев.

В една от лекциите му се коментира дали “Бълагрия може да стане еврейска държава". На въпроса какъв смисъл влага в думите “една малка общност е превзела цялото общество” по адрес на евреите, той отговори:

“В България евреите са много под 1 процент, казвам аз, но в същото време тази общност има голямо влияние във всичко, което определя властта, медиите и атмосферата в страната.

Крайно неприемлив и изпълнен с противоречиви и граничещи с расизъм и пренебрежение език.
Георг Георгиев

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев (ГЕРБ), който е национален координатор за борбата с антисемитизма определи езика на Мирчев като "крайно неприемлив и изпълнен с противоречиви и граничещи с расизъм и пренебрежение към различните религиозни и етнически групи в България".

Според Георгиев Софийският университет "не може и не трябва да бъде арена за упражняване на остра и радикална реторика, която вместо образованост вменява противопоставяне и антагонизъм".

Организацията на евреите в България “Шалом” призова академичната общност за реакция. “Недопустимо е в XXI век Софийският университет да се използва като трибуна за тежки квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа”, се казва в позицията.

България многократно е критикувана за институционализирания език на омразата. В последния си доклад Европейската комисия призова властите за "по-енергични действия в борбата с този феномен".

Студентите, които настояват преподавателят да бъде отстранен, дават за пример и неговите изказвания за бежанци от Пакистан и Афганистан, които той нарича “прмитивни”. “За никакви нагласи, които са анти, не може да става дума в моите лекции'’, каза проф. Мирчев.

Междувременно негови студенти написаха контра писмо, с което защитават Мирчев:

„Обсъждането на културните норми в Пакистан и Афганистан като „примитивни“ не представлява проява на расизъм, а обективно изтъкване на културни различия между нашата култура на демокрация, свобода на вероизповеданията и словото с държави, в които преобладаващо се правораздава от религиозни съдилища”.

От отдела за връзки с обществеността на Софийски университет съобщиха за Свободна Европа, че по случая тече проверка, която се извършва от Етичната комисия. "Ще имаме грижата, когато проверката приключи, да съобщим резултатите", информираха от Алма Матер.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG